Vi renovat: Tants encerts i tanta feina per fer encara

Molts reptes per davant. Al costat de la DO Catalunya, amb seu a l’Estació enològica de Reus, una pizzeria franquiciada no té ni una referència d’un vi català a la carta. I tants bons vins com tenen a cinc minuts de la porta

28 enero 2018 17:48 | Actualizado a 28 enero 2018 17:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una cambrera del reobert Casa Leopoldo de Barcelona em pregunta si vull vi blanc. La tria és fàcil. Porta dues ampolles a les mans i la tria és entre blanc o blanc. Un és Viñas de Anna, Blanc de Blancs 2016 de Codorniu, i l’altre Plana d’en Fonoll, Chardonnay 2016, de Sant Josep Vins. Li demano, donat que el dinar l’organitza la Denominació d’Origen (DO) Catalunya, que me’ls deixi tastar tots dos per bé que el cor se me’n va cap al de Sant Josep, celler de la Terra Alta. Prèviament encara n’hem tastat un altre: un Sentits Blancs 2016 de les bodegues Puiggròs, d’Òdena a l’Anoia. 

Xavier Pié, president de la DO Catalunya, que té la seu a l’Estació enològica de Reus (un edifici que ens explica un passat pioner en la supervisió de l’elaboració dels bons vins), es mostra satisfet dels divuit anys de feina i de posar damunt la taula una oferta ben diversa que sovint encara costa d’explicar. La seva DO, la més jove de les catalanes, acull 226 cellers, 5.699 viticultors de 42.984 hectàrees. 

La DO Catalunya, amb divuit anys, és la més jove de les catalanes, acull 226 cellers i 5.699 viticultors 

El secretari de la DO, Anton Castellà, m’explica que de fet en algun cas la seva DO se superposa amb altres, i en algun cas algun celler que elabora Cava té fins a tres denominacions d’origen. 

Ells acullen o bé vins que es fan amb varietats que no apleguen altres consells reguladors i donen aixopluc al d’algunes àrees del Baix Llobregat o l’Anoia que han fet vi tradicionalment però al marge de consells reguladors. De fet són arreu i comercialitzen més de 60 milions d’ampolles, amb el blanc per davant del negre. 

A Casa Leopoldo també hi havia Synera Rosat i els negres L’equilibrista, Gran Sangre de Toro, Mas d’Aranyó i Alcor. Una foto de Manuel Vázquez Montalbán segueix presidint aquest restaurant, que respecta el passat de la néta del fundador, Rosa Gil, i el seu imaginari popular i gastronòmic salpebrat per la dedicació taurina del que va ser el seu marit, el torero portuguès José Falcao (amb cognom castellanitzat a Falcón). De fet Falcao va morir de la cornada d’un toro de cinc-cents quilos: Cucharero. Era l’estiu del 74, i a l’estiu del 2015 Rosa Gil va plegar. 

Són arreu i comercialitzen més de 60 milions d’ampolles, amb el blanc per davant del negre

Ara el local, que preserva vaixella, rajoles, cartellera i plats (amb Òscar Manresa i Romain Fornell al darrere) manté la cua de bou i el cap i pota pel qual es delia Pepe Carvalho, el detectiu de Montalbán. Espai que combina tradició i modernitat. 
Com la Denominació d’Origen Catalunya que celebra aniversari amb distintiu de qualitat renovat, i amb nova imatge digital, amb una nova web, on hi ha algunes de les grans preguntes que es poden fer els wine lovers que es diu ara: des de les diferències de taps, decantació o conservació del vi. 

També han editat el llibre Vinomics, relats gràfics amb gust de bon vi, una col·laboració amb un seguit de dibuixants de còmic que ja exposaven les seves històries a la xarxa, i que és una bona aposta mirant de buscar el consumidor més jove. Si repasseu les històries, els protagonistes tenen copes de vi a les mans en comptes del quinto de cervesa. 

Per arrodonir-ho també han promogut un curtmetratge, Bohemia, dirigit per Anna Petrus, i amb l’actriu Bruna Cusí nominada a un Gaudí i un Goya, per les pel·lícules Incerta Glòria i Estiu 1993. 

Història d’esforç recompensada

El vi busca camins per fer-se lloc a les nostres vides, i tot són finestres. Penso en la meva veïna, la Merche Dalmau, que té la bodega Clos Galena al Molar, a la DOQ Priorat i que a finals de l’any passat va veure com el seu vi Formigues de Vellut 2014 era el que se servia al prestigiós sopar dels Premis Nobel a Estocolm amb molt bona acollida a la premsa sueca. Una altra història personal d’esforç i superació, i de projecció recompensada. 

Pensava en aquests èxits, i em venia al cap que just a tocar de la seu de la DO Catalunya, a Reus, hi va obrir una pizzeria franquiciada i molt ben decorada. Però en veure la carta de vins no hi havia ni una sola referència d’un vi català. I tants bons vins com tenen a cinc minuts de la porta. 

Ni Carvalho ho entendria. Tants encerts i tanta feina per fer encara.

*Graset dirigeix i presenta ‘Més324’ (TV3), col·labora a Catalunya Ràdio, on fa el programa ‘Líquids’ i n’havia fet altres com ‘L’Oracle’. Va començar a Ràdio Salou i va ser promotor de Canal Reus TV.

Comentarios
Multimedia Diari