Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Vicente Moya (Secretari general de CCOO de Tarragona): "Raons d’una vaga laboral de dues hores"

Vicente Moya

Whatsapp
@mrartworks

@mrartworks

Les polítiques neoliberals han colpejat amb força el conjunt de la ciutadania i encara més les persones amb una situació prèvia més desigual, com les dones. A Catalunya són el 52% de la població en edat de treballar i, en canvi, no arriben a ser la meitat de la població activa. I la taxa d’ocupació femenina és deu punts inferior a la masculina, el que vol dir que el mercat de treball segueix discriminant les dones. Són elles les que es fan càrrec majoritàriament del treball de cura i de la llar; són la majoria de les persones aturades de llarga durada i a temps parcial obligat; pateixen molt més la contractació temporal; la seva jornada està en molts casos desregulada i són les principals protagonistes de la precarietat. La bretxa salarial a Catalunya se situa en el 24% del salari mitjà anual i en les ocupacions de menys retribució arriba a ser de més del 37%. A més el 18% de les dones treballadores té guanys inferiors o iguals al sou mínim interprofessional (735,90 euros/mes) i més del 50% tenen ingressos inferiors als 18.160 euros anuals.

La violència masclista a la feina i a tot arreu és una de les mostres més flagrants de la manca de justícia social i ataca un dels valors centrals de la societat: la llibertat. L’any 2017, 9 dones van ser assassinades per la seva parella o exparella home; hi va haver 17.513 denúncies per violència masclista i 4.209 ordres de protecció. L’assetjament sexual a les empreses és una situació molt estesa però a la vegada molt oculta.

Cal establir mesures de corresponsabilitat que facilitin el repartiment del treball de cura entre dones i homes, acabar amb la segregació laboral, la divisió sexual del treball i la desvalorització social dels sectors laborals feminitzats. Per tot això CCOO ens plantem contra les bretxes salarials, la precarietat laboral i les violències masclistes. I convoquem una vaga laboral de dues hores per torn, per exigir la implantació de:

1. Augments salarials, sobretot als nivells més baixos i mantenir el poder adquisitiu de les pensions.

2. Plans d’igualtat obligatoris en les empreses per evitar la bretxa salarial i altres discriminacions.

3. Instar els grups parlamentaris presents al Congrés dels Diputats a aprovar una llei de transparència i d’igualtat salarial.

4. Demanar al Govern central la ratificació del conveni 189 de l’OIT (Conveni sobre el treball decent per les treballadores i treballadors de la llar).

5. Establir el compromís amb la lluita contra la precarietat social i laboral.

6. Fomentar i donar suport a la lluita contra la xacra social de la violència masclista i exigir la posada en marxa immediata del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere amb una dotació pressupostària suficient.

Temas

Comentarios

Lea También