Vint anys creant històries

Volem seguir i ampliar la xarxa que tenim amb les entitats de la ciutat per treballar conjuntament per la llengua i la literatura catalanes, però també per seguir treballant temes socials i en la defensa dels drets i de les llibertats

13 diciembre 2021 10:50 | Actualizado a 13 diciembre 2021 10:59
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Sovint, quan arriba un aniversari és motiu d’alegria, però també de reflexió i de mirada al passat, d’asseure’s i posar l’esguard en tot allò que ens ha portat fins aquí. L’any 2022 l’Escola de Lletres de Tarragona celebrarà el seu 20è aniversari, i des de l’entitat no en podem estar més orgullosos, perquè si bé anar sumant anys és sempre per si mateix motiu de joia, saber el que han significat per a nosaltres i tot l’esforç i satisfaccions que hi ha darrere, fa que aquest aniversari sigui molt especial.

L’any 2002, a la Llibreria de la Rambla, s’iniciava tímidament, però amb moltes ganes i conscients de la necessitat a la ciutat d’un referent de creació literària, el primer taller de l’Escola de Lletres. Un espai acollidor emmarcat en llibres acollia les persones que sentien la necessitat d’expressar-se en la paraula escrita i, el més important, de compartir-ho per créixer. Un racó que acollia inquietuds literàries, la fèrtil llavor del que som avui. Aquest va ser el modest inici de l’Escola d’escriptura de la ciutat de Tarragona i ho recordem amb nostàlgia i un somriure, perquè fins i tot, alguns dels alumnes que van entrar tímidament per la porta de la llibreria el primer dia, són avui encara membres de l’entitat.

Amb els anys, gràcies a les complicitats amb altres entitats, amb professors i sobretot, amb els alumnes, l’Escola de Lletres ha anat creixent. Ha ocupat diferents seus al llarg d’aquests vint anys, teixint així relacions amb moltes entitats de la ciutat, perquè l’Escola és precisament això, una mà estesa al coneixement, al món de les lletres, a fer créixer el territori. La nostra entitat neix i creix amb la voluntat de ser refugi i un trampolí per a les lletres a la ciutat de Tarragona, per això les relacions amb entitats del territori és vital per al nostre funcionament, aquesta relació ha fet que es pugui crear una constel·lació de lletres a casa nostra.

Durant vint anys hi ha hagut una figura al capdavant de l’entitat, una persona entregada a la cultura i a la ciutat, Lurdes Malgrat ha estat durant tot aquest temps la presidenta de l’Associació Tarragona Literària i directora de l’Escola de Lletres, amb una dedicació total i desinteressada, rodejada d’un equip de grans persones i millors professionals que han lluitat perquè aquesta entitat seguís endavant, a pesar de les dificultats que han anat sorgint amb el pas del temps.

Actualment, l’equip està capitanejat per una altra junta, gent jove que coneix molt bé la casa perquè la majoria hi han crescut. Per sobre de tot, aquesta nova etapa i aquest aniversari són una continuïtat de la gran feina que s’ha fet fins ara, volem seguir i ampliar la xarxa que tenim amb les entitats de la ciutat per treballar conjuntament per la llengua i la literatura catalanes, però també per seguir treballant temes socials i en la defensa dels drets i de les llibertats.

Volem ser també una plataforma de noves veus literàries, una de les tasques més importants de l’Escola és treballar amb la joventut i per a la joventut. Des de sempre, el taller per a joves és un dels projectes que estimem i cuidem més, perquè és aquí on cal treballar de valent, ells són el futur i el futur implica ajudar a crear esperits crítics, formats i amb opinió que ajudin a construir una societat més justa. Perquè com deia l’estimada Montserrat Roig, «la cultura és l’opció política més revolucionària a llarg termini». És per tot això que volem ser una plataforma de noves veus literàries, aquest és un dels nostres objectius.

Tampoc no podem oblidar aquests gairebé dos anys que a tots ens han canviat la vida, la pandèmia ens ha capgirat, molts han perdut éssers estimats i segurament res tornarà a ser com abans, perquè hem après que de sobte la vida pot patir girs inesperats. En aquests mesos estranys que estàvem reclosos a casa, vam veure com la lectura, la música..., l’art, era gairebé la teràpia que ens gronxava l’ànima en moments d’incertesa. La cultura ens feia sentir part d’alguna cosa, parlar de llibres, mirar pel·lícules, escoltar música eren gairebé la medicina perfecta per no embogir. I és en aquest moment que l’Escola, com tantes altres entitats, es planteja com seguir arribant als nostres alumnes, precisament en un moment que ens necessiten més que mai, perquè molts d’ells necessiten posar paraules a allò que els està passant.

Tot i amb les dificultats, gràcies a l’equip de l’Escola es va aconseguir crear plataformes digitals i a poc a poc arribar a totes les llars, i aquest esforç ens va ensenyar que encara podem arribar més lluny, que la xarxa que amb tanta cura hem creat a la ciutat, pot tenir petits satèl·lits més enllà de les nostres fronteres.

Seguirem creixent, seguirem teixint noves complicitats amb noves entitats, seguirem acollint nous alumnes curiosos i sobretot seguirem treballant per la llengua i la cultura, per la ciutat i pel País.

Comentarios
Multimedia Diari