El doctor Font Rius compleix avui cent anys

El Dr. Font Rius destaca per la recerca històrica i jurídica del dret públic i privat de Catalunya

19 mayo 2017 23:06 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Dr. Josep M. Font Rius va néixer a Barcelona el dia 12 d’abril de 1915. Avui celebrem, doncs, el seu joiós centenari. Es va llicenciar en Dret per la Universitat de Barcelona, i durant la Guerra Civil desenvolupà una eficaç tasca de salvament i protecció del patrimoni documental i arxivístic català. Es va doctorat en Dret amb una tesi sobre els orígens del règim municipal a Catalunya. Catedràtic d’Història del Dret i de les Institucions en diverses universitats espanyoles, s’incorporà a la de Barcelona l’any 1954, on continuà fins a la seva jubilació acadèmica el 1985.

A més de la seva activitat docent, on solament a Catalunya ha impartit la matèria a trenta-cinc promocions de llicenciats en dret, l’obra del Dr. Font Rius destaca per la seva valuosíssima aportació a la recerca històrica i jurídica del dret públic i privat de Catalunya. Els seus estudis sobre el dret i les institucions locals medievals catalanes abasten una amplíssima projecció geogràfica i cronològica, base de moltes publicacions i recerques que han estat continuades pels seus nombrosos deixebles. Ha estat reconegut en la seva vessant acadèmica per diverses universitats espanyoles i estrangeres, forma part de nombroses entitats científiques i ha rebut nombrosos premis i distincions.

L’obra més destacada del Dr. Font Rius és la recopilació de les cartes de població i franquícia de Catalunya, veritable partida de naixement del municipalisme català. En la seva pacient i delicada recerca, el Dr. Font examinà totes les cartes de població conservades, les catalogà i analitzà, per tal de conèixer millor com es van crear les viles catalanes enmig del procés de la Reconquesta a partir del segle IX. En especial, el Dr. Font destaca la construcció de l’arquitectura jurídica de les llibertats municipals reconegudes en les cartes de població, base, en definitiva, del dret propi de Catalunya.

Comentarios
Multimedia Diari