El màrqueting i Jaume I

Segons la llegenda, fou un ratpenat el que va avisar, fent soroll, les tropes de Jaume I

19 mayo 2017 23:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Massa vegades els ulls moderns traeixen les velles tradicions; hi ha qui creu poder decidir què és nou, sobretot quan s’ignora l’origen del vell. Si a aquesta ja prou lamentable situació li sumem un país, els Estats Units, on el màrqueting és el primer de la llista de les coses a tenir en compte el resultat pot ser una mena de ridícul per miopia cultural.

L’empresa Warner Brothers Pictures que ostenta els drets de Batman (la saga primer de còmics i després de sèries, dibuixos i pel·lícules) ha denunciat el València Club de Futbol per usar el ratpenat com a símbol.

Algú podria pensar que tenen raó si, com dèiem, només ens ho mirem amb els ulls d’avui. Però la relació del ratpenat amb el Regne de València ve de lluny.

Segons la llegenda, fou un ratpenat el que va avisar, fent soroll, les tropes de Jaume I que l’exèrcit moro de València era ben a prop (el campament era a Borriana).

Gràcies a aquesta intervenció animal, la batalla es va decantar a favor de les tropes catalanoaragoneses.

De fet, a Mallorca, la tradició diu que el Conqueridor va protegir un altre mamífer volador a la primera mesquita consagrada com a església, la de Sant Miquel. Queda clar que la tradició empara l’ús a la Corona d’Aragó de l’animaló.

De fet però, l’heràldica blinda encara més la tradició, ja que està documentat que els escuts de diverses ciutats empraven una vibra per coronar-los i que aquesta fou substituïda pel ratpenat: a Ciutat de Mallorca és daurada, a Barcelona també es va mantenir fins al segle XIX igual que a Terol, encara avui a Fraga, Atzaneta d’Albaida, Cata-roja i Novallas.

Per sort, a diferència de les terres dels pell-roges americans, es pot documentar la llarga tradició iconogràfica! Sempre hi ha gent disposada a xuclar els diners dels altres; el vampirisme no és exclusiu del món animal, no?

PS: A les Borges Blanques (les Garrigues) en diem esmuriec!

Comentarios
Multimedia Diari