Els boscos, infraestructura de país

A cada bosc singular s\'aplicarà un pla de gestió específic per preservar els seus valors

19 mayo 2017 23:15 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Avui, Dia Internacional dels Boscos, convé recordar que els boscos són la infraestructura verda més important del nostre país, una infraestructura verda que –lluny de visions reduccionistes o limitatives– cal gestionar per la seva multifuncionalitat, ja que proporcionen múltiples béns i serveis de gran importància: fusta, suro, biodiversitat, fixació de carboni, bolets, aportació d’oxigen, valor paisatgístic, ajuda al recàrrec d’aqüífers i reducció de l’erosió, entre d’altres.

A Catalunya, el 64% del territori català és forestal i un 77% d’aquesta superfície forestal és de titularitat privada. D’una banda, el Pla General de Política Forestal 2014-2024, aprovat el juny del 2014, preveu 102 accions operatives i de dinamització i suport a l’activació del sector forestal amb un triple objectiu: en primer lloc, donar valor econòmic al bosc i a la fusta i buscar la dinamització del sector forestal i també del món rural; en segon lloc, ajudar a reduir la càrrega combustible que s’acumula any rere any els nostres boscos i contribuir així a les polítiques de prevenció d’incendis que s’estan aplicant a Catalunya.

En aquesta línia, i a fi d’optimitzar l’aprofitament forestal, el Govern va posar en marxa l’any passat l’Estratègia per promoure l’activació de la gestió forestal a Catalunya mitjançant l’ús energètic de la biomassa, a través de la cooperació i l’acció coordinada de diferents departaments del Govern.

I finalment, però no menys important, millorar la biodiversitat dels boscos de Catalunya, també dels boscos madurs; aquells que requereixen un model de gestió gairebé fet a mida i individualitzat, en uns casos a través d’una gestió sostenible que és la que precisament ha contribuït i contribueix a fer-los especialment rics en biodiversitat, i en d’altres, deixant-los a la seva pròpia evolució natural, en tant que xarxa de reserves integrals de boscos singulars. En aquest sentit, el Departament ha donat un primer pas per tal d’incloure l’Inventari en les directrius del Pla General de Política Forestal. A cada bosc singular s’aplicarà un pla de gestió específic per preservar els valors pels quals s’inclou a l’inventari.

El Departament també està treballant en l’establiment d’una la xarxa de boscos d’evolució natural, que representi les principals especies i comunitats vegetals de Catalunya. Aquesta xarxa inclourà els boscos singulars d’evolució natural i també molts d’altres que no es van incloure en l’inventari inicial, a causa del criteri de representativitat comarcal utilitzat aleshores.

Durant l’elaboració de la Proposta d’Inventari el 2008 no es van consultar les ordenacions dels boscos públics i privats ja existents on ja es preveien àrees sense gestió o de reserva, tampoc es van incloure múltiples boscos que ja es troben sota alguna figura de protecció.

Tenim molts reptes al davant i un objectiu evident: gestionar els nostres boscos des d’una visió transversal i integradora.

Comentarios
Multimedia Diari