Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El desdoblament de l’N-420 entre Alcanyís i Reus

    15 junio 2022 12:03 | Actualizado a 15 junio 2022 12:04
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Les cambres de comerç de Reus, Terol, Conca, Tarragona, Lleida i Tortosa van sol·licitar de manera unitària l’esmena aprovada en el Congrés dels Diputats, per incloure en els pressupostos generals de l’Estat de l’any passat l’estudi informatiu del desdoblament de la carretera N-420 entre Alcanyís i Reus. De forma conjunta la van presentar el Grup Mixt, el Grup Parlamentari Republicà i el Grup Parlamentari Plural, a instàncies de Teruel Existe, ERC, PDeCAT i JuntsXcat. Va ser aprovada per 287 vots a favor i cap en contra. Tot l’arc parlamentari espanyol va accedir-hi per la gran necessitat d’aquesta via que sortint de l’AP-7 de Tarragona, i per tant des del Mediterrani, suposarà el desenvolupament social i econòmic de les comarques del Bajo Ebro, Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp. Malgrat ser l’entrada natural al centre d’Espanya i conseqüentment molt transitada en l’actualitat per cobrir les necessitats del sud de Catalunya i l’est d’Aragó, amb ramificacions a l’oest de cara a Saragossa, Terol i Conca, la seva utilitat radicarà principalment per donar suport viari a les comarques catalanes esmentades, així com a les aragoneses i les confluents de l’interior que pertanyen a «la España vaciada».

    També es considera estratè-gica per connectar l’aeroport de Reus amb aquestes comarques considerant que és la seva sortida natural aeroportuària així com per millor la comunicació entre Saragossa i Salou, Cambrils, la Ràpita, Vinaròs i Peníscola

    Aquesta comunicació entre Alcanyís i Reus, a més, pretén activar el Port de Tarragona, d’on surten els cereals per atendre les necessitats de les granges existents a la zona i la sortida natural pels productes de la indústria química a l’interior peninsular. Carretera que serveix a la vegada per portar els animals vius produïts a diferents zones espanyoles als escorxadors i al port de Tarragona per exportar-los per tota la Mediterrània, on actualment passen centenars de camions diaris pel mig del nucli urbà de Gandesa, Corbera i Riudecols, amb els corresponents perjudicis sanitaris. També es considera estratègica per connectar l’Aeroport de Reus amb aquestes comarques considerant que és la seva sortida natural aeroportuària. I significaria un gran benefici per la comunicació entre Saragossa i Salou, Cambrils, la Ràpita, Vinaròs i Peníscola quan són milers d’aragonesos que es traslladen als habitacles d’estiueig d’aquestes poblacions marítimes, tots els caps de setmana, produint-se cues quilomètriques al seu pas per Gandesa, amb les corresponents retencions. Conseqüentment l’objectiu és escurçar els viatges de passatgers i mercaderies de cara a Reus, Tarragona i Barcelona, i la sortida natural de cara a Castella. Significarà un abaratiment del transport de les matèries primeres i les manufacturades de les empreses com Gràfiques Salaet, Freshly Cosmetics, Limplas, Grup Borràs i altres indústries ubicades en aquestes comarques. I sobretot per les denominacions d’origen dels olis Terra Alta i dels vins de la Terra Alta, Montsant, Priorat, Tarragona i Catalunya, avui coneguts i exportats arreu del món per les seves qualificacions, sobretot en el que es refereix a les excel·lents garnatxes, d’on surten el 80% de les produïdes mundialment.

    La seva execució suposarà el desenvolupament social i econòmic de les comarques del Bajo Ebro, Matarranya, Terra Alta, Ribera d’Ebre, Priorat i Baix Camp

    Per Gandesa aquest desdoblament té una gran importància i revifarà l’estratègica cruïlla de comunicacions, tan important pel sud de Catalunya i l’Ebre. És la confluència viària des que els romans hi construïren la via que unia Tortosa i Saragossa, i que confluïa a la mateixa població de Gandesa amb l’N-420 per la calçada que de Tarraco, Reus, Móra i Alcanyís, que anava a l’interior de la península, i arribava a Alcolea de Còrdova. Com a conclusió és una gran notícia que ha de reportar beneficis econòmics i la reactivació d’aquestes comarques.

    El proper mes de juliol s’ha convocat a Gandesa, al Palau del Castellà, una trobada dels sectors implicats, socials, polítics i econòmics, per tal d’informar públicament d’aquesta avinentesa que tantes repercussions econòmiques favorables portarà per la regió. Es reuniran en aquesta població, com a centre neuràlgic, les cambres de comerç, els empresaris més importants de les comarques afectades, els partits polítics i les entitats culturals.

    Comentarios
    Multimedia Diari