Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Pensem globalment, actuem localment... també a la nostra ciutat

    31 julio 2022 08:41 | Actualizado a 31 julio 2022 08:41
    Mònica Pàmies Flores
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Temas:

    El canvi climàtic fruit del capitalisme és tan real i palpable que ja hauríem de parlar d’una consolidació dramàtica de les modificacions climàtiques mundials: estem immerses en una emergència climàtica. L’acció individual és important, però encara més la col·lectiva. Les ciutats són illes de calor, on la temperatura va creixent i pot ser de fins a 4 ºC superior a la del camp. Tot, fruit d’un urbanisme ferotge que limitava o eliminava directament l’arbrat de les ciutats. Reus, lamentablement, és una de les tres ciutats catalanes amb menys espais verds per habitant: una trista fita que no s’està corregint amb aquest govern repetidor, que ha preferit les places dures i les jardineres portàtils a demanda dels actes turístics a la ciutat. Hem perdut oportunitats de conservació i creació de zones verdes.

    Els vehicles de motor, els aires condicionats, l’asfalt dels carrers, la manca d’arbrat i d’espais de terra, etc., són elements que fan créixer la temperatura. Tampoc no hi ajuda la manca de zones verdes -exceptuant les rotondes-, que podrien crear unes illes d’aire més fresc i afavorir la baixada de temperatures en un radi important.

    Reus, lamentablement, és una de les tres ciutats catalanes amb menys espais verds per habitant: una trista fita que no s’està corregint

    La població reclama i necessita zones verdes, per a fer salut, descansar, passejar, jugar, és a dir, per a viure! I que hi hagi fonts d’aigua en aquests espais, així com en carrers i places. Tenim fonts que no funcionen o que es tanquen a temporades llargues per motius injustificables.

    L’emergència climàtica és ara i aquí, i ja anem tard. La contaminació global culpa del capitalisme és només reversible si erradiquem el sistema. De camí, però, podem prendre mesures que, a escala municipal, no contribueixin a aquesta emergència climàtica sinó que facin la ciutat més habitable.

    Un urbanisme sensible climàticament ha de modificar la normativa per a la conservació efectiva de l’arbrat existent en sòl públic i privat. Cal substituir les jardineres en places per illes verdes a terra; afavorir la implantació de jardins verticals a les façanes dels edificis, privats i públics, i afavorir l’ocupació dels terrats dels edificis per cobertes verdes.

    Un urbanisme sensible climàticament ha de modificar la normativa per a la conservació efectiva de l’arbrat existent

    Es poden substituir les reixes dels escocells de l’arbrat urbà per la plantació de vegetació autòctona. Cal instal·lar fonts públiques repartides estratègicament i en zones pensades per a fer esport i parcs municipals. Cal replantejar l’asfalt dels carrers per materials de colors clars, igual que voreres i mobiliari urbà, com, per exemple, eliminant o substituint els bancs de ferro.

    Cal triar arbrat i flora autòctons i de fulla perenne en tots els casos de plantació municipal, així com no oblidar la protecció animal, tant de fauna urbana com d’animals residents a les protectores i refugis, garantint zones d’ombra i aigua a la seva disposició les 24 hores. Són mesures fàcils d’aplicar amb voluntat política.

    Aquest estiu, quan patim les conseqüències climàtiques d’un sistema que tot ho destrueix, fins i tot la mateixa vida, tinguem clar que només superant-lo podrem retornar una bona qualitat de vida tant per a les persones com per a la terra. Destruïm el capitalisme, salvem el planeta i fem de Reus una ciutat més sostenible, vivible i ecològica!

    Comentarios
    Multimedia Diari