Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El pou de gel de la Mussara

    11 agosto 2022 19:37 | Actualizado a 12 agosto 2022 06:30
    Josep Ramon Correal
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’’increment del preu de l’electricitat i dels combustibles, la frenada de la producció durant la pandèmia i l’acaparament de glaçons per por a quedar-se sense producte han provocat la insuficiència frescal.

    La notícia ha saltat quan precisament la setmana passada, aprofitant una sortida als Avençons, van anar a veure el pou de gel de la Mussara. És impressionant. Té un diàmetre de vuit metres i una fondària que deu superar els set metres. L’ensorrament de la cúpula ha reduït el volum i l’herbassar dificulta la contemplació de la gelera, però sorprèn la magnitud de la fàbrica.

    La crisi energètica i l’estiu extremadament calorós han provocat un altre problema inesperat: falta gel. I això que Espanya és un dels principals productors mundials de gel

    Ramon Amigó, en un treball publicat a la revista Lo Pedrís, de Vilaplana, explica que la construcció del pou a finals del segle XVII o començaments del XVIII fou iniciativa de gent de Prades. Un tal Miquel Macip era un potentat de la indústria del gel i tenia un contracte de proveïment de gel amb l’Ajuntament de Reus.

    El pou està a prop de la bassa geladora on es feia el gel a l’hivern i es guardava amb palla a l’immens forat. L’altre dia comentava, arran de la crisi alimentària per la guerra d’Ucraïna, que encara haurem de recuperar els molins fariners. Ves que no hàgem d’afegir també els pous de gel.

    Comentarios
    Multimedia Diari