Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Guardeu-vos els eixerets

    04 septiembre 2022 18:30 | Actualizado a 04 septiembre 2022 23:24
    Josep Ramon Correal
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Només hi ha una manera millor de conèixer el territori a través dels llibres de rutes del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre (editorial Piolet) de Josep Gironès. És fer-ho de la mà del mateix Gironès. Però aquest és un privilegi que només té el grup de caminadors del Catllar. Aquesta setmana hem estat a la mola de Sant Pau, un emplaçament a 600 metres d’altitud on la República va situar l’observatori central de l’exèrcit de l’Ebre. Des d’aquest punt del terme de la Figuera, amb una perspectiva impressionant des de Faió fins a Móra d’Ebre, el coronel Juan Modesto Guilloto va dirigir la batalla, amb molt poc èxit, sigui dit de passada. Les rutes amb Gironès tenen tota mena de descobertes. En el darrer cas hem fet una troballa lingüística extreta d’una dita popular que ens va recitar la Marta Cabús, de Ca Cabús de la Fatarella. Fa així:

    «Sant Bartomeu i Santa Anna / església de poques misses. / Guardeu-vos los eixerets per aquí baix, les Camposines».

    Antigament, a la Fatarella, de les figues en deien eixerets. No he trobat el terme ni a l’Alcover-Moll ni a cap altre recull com Et prenem la paraula del Departament d’Assessorament Lingüístic de la CCMA. Que en quedi constància.

    La Marta Cabús, de Ca Cabús de la Fatarella, guarda el record d’una dita popular del poble que inclou una paraula que no havia escoltat mai: eixerets
    Comentarios
    Multimedia Diari