Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    L’Àngel de Nagasaki

    10 agosto 2022 18:56 | Actualizado a 11 agosto 2022 07:00
    Josep Ramon Correal
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El juny passat vaig visitar la seu de la UNESCO a París i vaig poder veure l’Àngel de Nagasaki, que està en un mur del jardí que envolta el singular edifici dissenyat per Bernard Zehrfuss. La peça de pedra mig fosa pel foc és l’únic que es conserva íntegre de l’església d’Urakami, situada a 500 metres de l’hipocentre on va impactar la bomba atòmica, la segona llançada sobre el Japó després de la d’Hiroshima.

    La commemoració dels bombardejos d’Hiroshima i Nagasaki s’ha fet en un cli-ma de tensió mundial pre-ocupant. Hauríem d’haver après però no ho sembla

    L’any 1978, la ciutat de Nagasaki va regalar l’Àngel a la UNESCO perquè formés part del Jardí de la Pau. En aquest singular indret també hi ha la plaça de la Tolerància Isaac Rabin, primer ministre israelià i Premi Nobel de la Pau, assassinat per un extremista sionista l’any 1995. En aquesta plaça destaca l’arbre-escultura, dissenyat per l’israelià Dani Karaban, amb un fragment de la Constitució de la UNESCO que, en deu llengües escrites sobre pedra, diu: «Puesto que las guerras comienzan en la mente de los hombres, es en la mente de los hombres donde deben erigirse los baluartes de la paz».

    L’arbre que completa la composició és una olivera. Els funcionaris de la UNESCO diuen que no l’havien vist mai tan seca, l’olivera, símbol de la pau. Mal presagi.

    Comentarios
    Multimedia Diari