Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Picasso a Horta: I si ens ho creiem?

    01 septiembre 2022 19:49 | Actualizado a 02 septiembre 2022 07:00
    Josep Ramon Correal
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Convidat pel seu gran amic Manuel Pallarès, d’Horta de Sant Joan, a qui va conèixer a l’Escola de Belles Arts de Barcelona, Picasso va viure al peu dels Ports. Allò que només havien de ser uns dies de vacances es va convertir en l’origen d’un moviment creatiu que va revolucionar la història de la pintura: el cubisme.

    Després de pintar Les senyoretes del carrer Avinyó (1907), els experts situen el procés cap a l’abstracció del cubisme analític de Picasso en els quadres Dona nua sobre muntanyes i Natura morta amb ampolla d’anís del Mono, que es pot contemplar al Museu d’Art Modern de Nova York.

    Diumenge vaig estar al Centre Picasso d’Horta de Sant Joan. El museu, o centre d’interpretació, com es diu ara, rememora modestament l’estada a Horta de Picasso

    A Horta ens hem de conformar amb un facsímil. El potencial picassià d’Horta fa pensar que caldria una aposta de país més decidida i actualitzada per, com també es diu ara, «posar en valor» el que va dir el mateix Picasso: «Tot el que sé ho he après a Horta». No vull fer, però, cap pronòstic. No sigui que em passi com a Tobias Membrado, el forner d’Horta que va deixar la casa perquè Picasso instal·lés el seu taller.

    En veure les obres del jove pintor, Membrado pronosticà: «Pintant així, no et guanyaràs la vida. Però si un dia no tens per menjar, vine aquí que el pa no et faltarà».

    Comentarios
    Multimedia Diari