Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Eleccions a la URV, claus per a la Catalunya Sud com a Regió del coneixement

    La URV va ser líder en posar de manifest la necessitat que Catalunya desenvolupi una política regional interna que faci emergir la diversitat de potencialitats repartides arreu del país

    27 mayo 2022 10:26 | Actualizado a 27 mayo 2022 12:01
    Miquel M. Aragonés i Casals
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El dia 9 es va constituir l’associació IMPULS CATSUD - Regió del Coneixement, de caràcter privat i empresarial, independent i sense ànim de lucre i amb una àmplia representació del món empresarial i associatiu. El seu nom ja explica la seva finalitat: impulsar el desenvolupament de la nostra regió, el Sud de Catalunya, com a una regió que explota totes les seves possibilitats fent-se responsable del seu desenvolupament amb estratègies i decisions pròpies que treguin el màxim profit de tot el coneixement que s’hi genera i l’apliquin a la creació de prosperitat mitjançant la innovació i el talent. En absència de grans recursos naturals, aquest és l’únic camí per a sustentar l’estat de benestar que tots desitgem.

    La infraestructura més gran de coneixement de la nostra regió, la URV, està escollint una nova direcció amb les eleccions al rectorat que es van iniciar dilluns passat amb tres candidatures i que finalitzaran el 3 de juny, quan es completarà la segona volta, ara enfrontant només les dues candidatures més votades en la primera volta.

    Són unes eleccions en les quals participa únicament la comunitat universitària, però que afecten, inequívocament, tota la societat, sobretot pel que fa a la participació de la URV en l’estratègia de desenvolupament regional. Com a societat no tenim vot en l’elecció, però sí molt d’interès. La URV, amb 30 anys, ha assolit elevats nivells de reconeixement, tant als sistemes universitaris català i espanyol, com mundialment, per la qualitat i competència dels seus titulats i també per l’impacte de la seva investigació. Però, a més, constitueix un cas que la Unió Europea i l’OCDE han fet servir d’exemple de com una universitat pot ser alhora investigadora i comprometre’s en el desenvolupament de la seva regió. Aquesta excel·lència en la dualitat hauria de ser irrenunciable, i com a ciutadans de Catalunya Sud hem d’estar amatents a les propostes que en aquest sentit facin els candidats al rectorat de la URV.

    Amb l’impuls que va donar a la idea de regió del coneixement, la URV va ser líder en posar de manifest la necessitat que Catalunya desenvolupi una política regional interna que faci emergir la diversitat de potencialitats repartides arreu del país. Ara, aquest plantejament forma part de l’estratègia de desenvolupament catalana, com recull explícitament el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PNSC). Efectivament, com diu el PNSC, «Catalunya no es pot identificar com una simple regió. Les seves dimensions humanes, culturals, socials i econòmiques són les pròpies d’un estat europeu mitjà... La política regional europea no parla de redistribució, sinó de fer emergir les capacitats internes distribuïdes. A Catalunya n’hi ha de diferenciades arreu del país i cal fer-les emergir en benefici de tots. Les polítiques d’innovació s’han d’orientar a les realitats econòmiques de cada regió i, malgrat la gran potència que representa l’àrea metropolitana de Barcelona, els teixits empresarials arreu de Catalunya presenten singularitats i oportunitats diverses. Cal, doncs, una política que en permeti la identificació i la potenciació i fomenti les relacions locals entre el teixit empresarial i el sistema regional de coneixement».

    Havent donat suport la URV a aquesta postura des de l’inici, no de reivindicació victimista, sinó d’assumpció plena de responsabilitats a partir de les capacitats pròpies. La nostra associació IMPULS CATSUD ha assumit també aquest repte i vol contribuir que la Regió del Coneixement CatSud sigui una realitat i observant amb tot l’interès el desenvolupament de les eleccions al rectorat de la URV, demana amb tot el respecte a les candidatures un compromís explícit en la implicació de la URV en l’emergència real de Catalunya Sud com a Regió del Coneixement.

    Comentarios
    Multimedia Diari