Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Raimon, Serrat, Llach. En homenatge

    13 agosto 2022 20:35 | Actualizado a 14 agosto 2022 07:00
    Antoni Batista
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El proppassat dia 6 vaig llençar aquest tuït: «Uns es van carregar Serrat. Uns altres, Raimon. Ara li toca a Llach. Quina merda de país escarransit i provincià volen? Tres grandíssims artistes, nivell gran cançó popular mundial!». 212 agradaments, 42 repiulades, 44 comentaris.

    Em faltava dir que el subjecte el·líptic era l’independentisme. Si preciso més, seria això: tot l’independentisme es va carregar Serrat. La meitat (zona JuntsXCat), Raimon. L’altra meitat (zona ERC), Llach. Hi ha un comentari que ho diu tot: «1 d’octubre: en Serrat què va dir? En Raimon on era? En Llach hi era i va dir el que jo esperava que diguessin tots tres». Conclusió: l’1 d’octubre de 2017 és la mesura de totes les coses.

    Tres defensors de la llengua i els seus màxims difusors quan les edicions en català no feien més d’un miler de llibres i no hi havia TV3. I tots tres lluitadors per la democràcia passats per la censura, la prohibició, la multa onerosa, l’exili i la Via Laietana. Tots tres a la «lista negra de cantantes» que va emetre la Dirección General de Seguridad franquista. Però, argument ad hominem: «Evidentment, no se’ls carreguen per la seva música sinó per qüestions polítiques». La qüestió és que se’ls carreguen, que és la paraula axiològica, perquè discrepar és ben be una altra cosa. I respectar ja és massa.

    Catalunya ha donat una generació genial de cantants, de l’alçada dels francesos i els nord-americans que són els progenitors del gènere

    Per ordre d’aparició a la Nova Cançó, Raimon, Serrat i Llach són tres grans artistes, com deia i em reafirmo, «gran cançó popular mundial», que també em rebat la indocumentació tuitaire: «Gran cançó popular mundial? Només al àmbit (sic) hispano-català». Quan resulta que han donat unes quantes voltes al món, han actuat als auditoris de més prestigi, han enregistrat en segells multinacionals i tenen crítiques positives en diaris que són referents com ara The New York Times, Le Monde o La Reppublica.

    He estudiat la cançó popular nacional i internacional del punt de vista acadèmic, i he dedicat centenars de pàgines a la nostra Cançó, i encara no me l’he acabada, per això em proposo anar més enllà. Catalunya ha donat una generació genial de cantants, de l’alçada dels francesos i els nord-americans, que són els progenitors del gènere que va fer un tot de la triada lletra-música-interpretació. Raimon, Serrat, Llach poden anar de bracet amb Dylan i Brassens, amb Xose Afonso i Vinicius de Moraes, amb Violeta Parra i Víctor Jara, amb Alan Stivell i Mikis Théodorakis, amb Leonard Cohen i Chabuca Granda...

    Si el país que volen admet «carregar-se’ls», serà, sí, una merda de país escarransit i provincià. No pas una gran nació que es mira de tu a tu les altres, que canten com ella canta.

    «Siempre es más valioso tener el respeto
    que la admiración de las personas».

    Comentarios
    Multimedia Diari