Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Canonja mereix ser la seu de la descarbonització

    Ho tenim tot a punt per acollir aquestes inversions, des d’equipaments i terrenys, fins a sensibilitat i disposició política i administrativa

    27 marzo 2023 11:54 | Actualizado a 27 marzo 2023 11:59
    Roc Muñoz
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    La Generalitat té previst posar en marxa el Centre Català per la Descarbonització de la Indústria buscant la complicitat del sector de la petroquímica i el ciment, principalment, a més de la indústria metal·lúrgica i la de residus. Aquest espai «d’innovació» treballarà en tres àmbits, principalment: la captura de CO2, les tecnologies per aplicar l’hidrogen verd al sector industrial i el desenvolupament i la implementació de biocombustibles. El PSC de Salvador Illa ha apostat des del principi per aquest projecte i una de les negociacions per aprovar el pressupost de la Generalitat del 2023 va ser la incorporació d’una partida de 5 milions d’euros per iniciar el desenvolupament d’aquest important projecte.

    No és un tema menor, en absolut. Tinguem en compte que la generació elèctrica és la responsable del 10% de les emissions totals de diòxid de carboni, el principal gas d’efecte hivernacle i que la petjada de carboni mitjana per cada habitant, al nostre país, és de 200 kg de CO de generació d’electricitat. Per tant, si volem avançar cap a una societat ecològica, cal propiciar la descarbonització del nostre teixit industrial i si volem que els nostres fills i filles disposin d’una economia competitiva, també.

    Doncs bé, la Canonja mereix ser la seu d’aquestes primeres inversions específiques en matèria de descarbonització. És una realitat, no una opinió subjectiva. Recordo a tothom que el nostre municipi acull la gran majoria d’indústries que constitueixen el polígon sud del complex petroquímic de Tarragona que és, a més, un dels més grans i importants d’Europa.

    Volem ser líders, pioners i demostrar que és perfectament possible combinar progrés tecnològic i econòmic amb medi ambient i bons paràmetres ambientals

    Ho tenim tot a punt per acollir aquestes inversions, des d’equipaments i terrenys, fins a sensibilitat i disposició política i administrativa. Volem ser líders, pioners i demostrar que és perfectament possible combinar progrés tecnològic i econòmic amb medi ambient i bons paràmetres ambientals. A la Canonja ens hem acostumat a anar un pas per endavant, sent agosarats quan cal si veiem que l’oportunitat paga la pena, com és el cas.

    Som plenament conscients que hi ha un ampli ventall d’oportunitats per a les energies descarbonitzades que ens ofereix també un gran mercat d’oportunitats laborals i econòmiques, començant per la creació de nous llocs de treball al poble. Remem, a més, en la mateixa direcció que la Unió Europea que ha fixat la descarbonització de la seva indústria com una de les seves prioritats estratègiques a mitjà i curt termini.

    En conseqüència, com a alcalde de la Canonja, plantejo al Govern de la Generalitat, igual com a la resta d’administracions, al teixit industrial i a la comunitat investigadora i científica, que estem preparats per assumir aquest repte que ens converteixi en un referent del sector, no només en l’àmbit de regió, sinó també en l’àmbit nacional.

    Hem demostrat que sabem ser generosos i solidaris amb la resta del país. Ara el que cal és que totes les administracions actuem amb la mateixa responsabilitat comptant des de l’inici amb la complicitat i la inversió de les indústries petroquímiques, ja que sense elles això no serà viable.

    La Canonja demana pas. Sense desmerèixer ningú, volem també ser presents a l’hora de la presa de les decisions que ens afecten. Si acollim les instal·lacions industrials d’un dels complexos petroquímics més importants d’Europa, és d’estricte sentit comú que també acollim les inversions adequades per respondre al repte de la descarbonització d’aquesta indústria.

    Comentarios
    Multimedia Diari