Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Hidrogen verd, repte de present i de futur

    03 febrero 2023 17:44 | Actualizado a 04 febrero 2023 07:00
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Millorar el benestar de les persones és l’eix i la raó de ser de les polítiques públiques que duem a terme les diferents institucions del territori, bé sigui a petita o a gran escala. En cadascun dels nostres respectius àmbits d’actuació, ens movem guiats per la responsabilitat que ens atorga el fet d’estar al servei de la ciutadania, a la qual ens devem. I no en poques ocasions, la coincidència d’objectius accentua la col·laboració entre administracions, especialment en els grans projectes estratègics de país.

    La descarbonització és un d’aquests reptes globals que ens duen a treballar tots a l’una: des dels ajuntaments, els ens supramunicipals i el govern del país fins a les empreses, la universitat i altres ens acadèmics, els agents privats i la ciutadania. Els beneficis a mig i a llarg termini derivats d’aquest procés, en el marc de la lluita contra el canvi climàtic, bé s’ho valen. Per això, treballem plegats per fomentar l’hidrogen verd com a combustible de futur, dins del conjunt de governs i institucions que impulsem la reconversió energètica a tot el món.

    La recent Assemblea de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya que hem celebrat a l’Auditori Diputació, a Tarragona, amb la participació de representants de les institucions i agents implicats en aquest gran projecte, és una mostra clara d’aquest esperit de treball conjunt en base al model de la quàdruple hèlix (administració pública, empresa, universitat, societat civil) que implica tots els agents necessaris per impulsar grans projectes d’innovació com ho és aquest. Una assemblea clau i que ha servit per refermar les sinergies, ratificar els acords presos fins a la data i presentar les properes passes en aquest àmbit.

    La descarbonització és un d’aquests reptes globals que ens duen a treballar tots a l’una: des dels ajuntaments, els ens supramunicipals i el govern del país fins a les empreses, la universitat i altres ens acadèmics, els agents privats i la ciutadania

    En aquest sentit, s’ha anunciat que l’acord del projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2023 inclou una partida de 5 milions d’euros per la creació del Centre Català per a la Descarbonització de la Indústria, que s’ubicarà a Tarragona i que esdevindrà un espai de recerca i transferència de coneixement que aglutini i impulsi activitats de R+D+i per al desenvolupament d’aquelles tecnologies necessàries per a la descarbonització de la indústria, especialment del Camp de Tarragona.

    El fet que impulsem aquesta estratègia des del Camp de Tarragona no és gens casual: aquí és on la gran indústria ha d’esdevenir punta de llança i referent pel que fa a la reconversió energètica al nostre país, mitjançant el consens, la complicitat i el diàleg entre els diferents agents com a ingredients bàsics. És així com ja hem començat a caminar per assolir una fita clau i necessària en múltiples àmbits d’activitat, bé siguin en el camp industrial com també en el social. Al mateix temps, l’aparició de nous projectes d’investigació a l’entorn de l’hidrogen verd com a energia més neta i sostenible i de les seves aplicacions socials ha de permetre la creació d’empreses emergents d’alt valor afegit i, consegüentment, d’ocupació.

    D’altra banda, és necessari que aquest procés de reconversió energètica, que com veiem comportarà múltiples beneficis per al conjunt del país, sigui equilibrat pel que fa a les càrregues que generarà a nivell territorial.

    La demarcació de Tarragona i el conjunt de Catalunya treballem per convertir-nos en un model en matèria d’hidrogen verd, mitjançant múltiple iniciatives que han de revertir en la millora de la qualitat de l’aire, del medi ambient en el seu conjunt, dels processos industrials, del transport o de l’àmbit més quotidià. I tot plegat, amb ambició, previsió i visió de futur, per tal d’avançar-nos a un repte global que ja no té marxa enrere.

    Comentarios
    Multimedia Diari