Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Recordar Josep M. Pujol amb afany

    17 octubre 2022 12:19 | Actualizado a 17 octubre 2022 12:27
    Pere Farrando
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Fa deu anys que ens deixà Josep M. Pujol, filòleg de la Universitat Rovira i Virgili, i se’l continua enyorant. No és estrany: reunia les qualitats de la intel·ligència en l’estudi, la bonhomia en el tracte i la capacitat d’encaterinar l’audiència, dins i fora de l’aula. D’aquests trets seus en tenim anècdotes reveladores. Una cop, es va reunir una colla gran d’amics en una masia del Vallès Oriental, un diumenge a la tarda. Allà Pujol va dissertar, amb poca força en la veu per culpa de la malaltia, sobre les dones de Jaume I. «Amaneix-ho —m’han explicat— amb una llar de foc que fumejava, tothom assegudet per allà, en una rectoria del Montseny... I va ser màgia!» Refotuda mala sort, la dels que no hi vam ser.

    Pujol va tenir una trajectòria acadèmica de trenta-tres anys. Haurien pogut ser més, si no ens hagués deixat prematurament, amb seixanta-cinc. Pel que fa als continguts, la seva activitat va ser profitosa: conreà la medievalística, l’estudi del folklore i la història i la pràctica de la tipografia, i va coescriure amb Joan Solà el gran llibre Ortotipografia, d’una vàlua difícil de capir. Podeu llegir un repàs modest de la seva vida i obra al meu lloc web (www.preedicio.com/JMP/JMP.html).

    Conreà la medievalística, l’estudi del folklore i la història i la pràctica de la tipografia, i va coescriure amb Joan Solà el gran llibre ‘Ortotipografia’

    Entre altres dades de Josep M. Pujol, sabem que la seva tasca acadèmica va començar al CSIC. Del 1975 al 1978 fou investigador en formació a la Institución Milá y Fontanals del CSIC (el lloc web, imf.csic.es, no té versió en català), on va participar en una edició crítica del llibre dotzè de Lo crestià, de Francesc Eiximenis. (Dec aquesta informació a Pere Poy, de la Societat Catalana d’Història Cultural.) Immediatament després va entrar a la secció de Tarragona de la Universitat de Barcelona, reclamat per Jaume Vidal Alcover. Tenia trenta-dos anys.

    Salto als anys dos mil, que són els de l’origen de l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes. Pujol la va impulsar com a primer president, amb Lurdes Malgrat de vicepresidenta. El que es proposava l’entitat de bon començament era una tasca doble: propiciar les relacions entre els professionals i els estudiosos de la llengua i la literatura catalanes, per un costat, i per descomptat, per l’altre, promoure aquestes dues de cara al públic. L’APELLC es va formar el gener del 2002 i es va presentar al públic el 8 de maig del mateix any, a l’Antiga Audiència de Tarragona.

    Som al 2022, i això vol dir que enguany correspon fer dues commemoracions: els vint anys de l’APELLC i els deu anys del traspàs de Josep M. Pujol. En concret, per recordar la figura del mestre filòleg, he tingut la satisfacció de preparar, per encàrrec de l’associació, un llibret que acosta la seva figura a tots els interessats, tant els qui treballaren amb ell o en van ser alumnes com els qui solament en tenen referència com a lectors dels seus materials. Parlant de materials, el llibre que menciono, Josep M. Pujol: Notes i dos textos sobre tipografia, conté dos treballs seus fins ara d’accés difícil. Les notes biogràfiques que els precedeixen, que afortunadament hem pogut acompanyar de fotografies, segur que satisfaran els seguidors del professor. Del llibret se n’han imprès uns quants exemplars en paper, però que ningú no passi ànsia, perquè es podrà descarregar en PDF al lloc web de l’APELLC.

    Va impulsar l’APELLC, fundada el 2002, com a primer president

    El llibret en qüestió és poqueta cosa al costat de la feina gegantina que ja s’ha fet en l’àmbit del folklore. Em refereixo a Això era i no era. Obra folklòrica de Josep M. Pujol. En l’apartat de la literatura medieval, em consta que hi ha interès a recuperar materials del professor per publicar-los. Una oportunitat de fer balanç de la figura de Pujol és la jornada acadèmica Josep M. Pujol: lletra, relat i rei, que es farà les tardes dels pròxims 15 i 16 de novembre, en què es tractaran totes les seves facetes (no requereix inscripció). L’organitza la Societat Catalana d’Història Cultural i el lloc no és altre que la Reial Acadèmia de Bones Lletres.

    ¿I aquí a Tarragona, es fa res? Per descomptat que sí. Celebrarem la petjada que el professor i mentor va deixar a l’associació, a la universitat i a la ciutat en un acte a la Sala de Graus de la URV (just a l’entrada, a l’esquerra). Ho avivarem amb un glopet de cava i música medieval en directe escollida per la deixebla Marina Navàs (dos músics, Josep Mateu i Marc Guerris, i un recitador, Eduard Carmona). Qui se n’abelleixi hi pot acudir dimecres que ve, dia 19, a les set de la tarda. A l’APELLC li farà il·lusió si creem una afectuosa «vibració pujoliana» i allarguem una mica més la presència entre nosaltres de l’estimat Josep M. Pujol.

    Comentarios
    Multimedia Diari