Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Sant Magí, el més popular

    Una exhaustiva xerrada del gestor cultural i expert santmaginòleg Jordi Bertran ens va anunciar dissabte l’arribada de la festivitat de sant Magí

    14 agosto 2022 20:03 | Actualizado a 15 agosto 2022 07:00
    Josep Ramon Correal
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    JJordi Bertran ha repassat totes les vicissituds històriques que han patit la capella del Portal del Carro i la imatgeria del copatró de Tarragona. Bertran destaca, citant Josep M. Llorens, que les festes de sant Magí sempre han estat unes «festes senzilles, modestes, genuïnament i exclusivament populars, en les quals la Tarragona oficial no tenia cap mena d’intervenció».

    Afegiria que sant Magí esdevé el sant més actual de les nostres tradicions d’acord amb les dues coses sobre les quals té més mà: el foc i l’aigua. El foc perquè va ser sant Magí qui va evitar que prengués la metxa que havia d’enderrocar la muralla de Tarragona durant la guerra del Francès. I l’aigua perquè quan els romans van anar a matar-lo a la Brufaganya, on feia d’eremita, va llançar el seu gaiato (bastó) i al lloc on va caure va brollar l’aigua que va originar el riu Gaià. La tradició oral es fa venir bé que l’etimologia de Gaià ve de gaiato. «Se non è vero, è ben trovato», que diuen els italians.

    A veure si sant Magí escolta les nostres oracions i, encara que sigui sense llançar cap gaiato, fa renéixer el Gaià, que baixa el pobre més sec que un bacallà, com tots els nostres rius i les nostres fonts.

    Comentarios
    Multimedia Diari