Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    La Biblioteca Pública posa la mirada en un futur ple de cultura

    27 enero 2023 20:54 | Actualizado a 28 enero 2023 07:00
    Lurdes Malgrat Escarp
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    L’activitat hi espurneja. A primera hora, molts fan parada per a consultar les publicacions periòdiques; a la tarda, grans i petits busquen un nou conte, el conte per a llegir a la sala infantil. Durant tot el dia, són molts els que omplen la calma de les taules d’estudi per avançar feines pendents o llegir tranquil·lament. El taulell apareix ple de persones que fan consultes o agafen llibres i pel·lícules en préstec, mentre altres consulten la lleixa de les darreres novetats que aviat podran llegir tranquil·lament.

    Tots aquests moviments són part de l’activitat bàsica de la Biblioteca Pública de Tarragona, un espai cultural que se sosté sobre una idea clau: una biblioteca ha de promocionar i difondre la lectura i ha de ser un agent cultural més del seu entorn, en aquest cas la ciutat de Tarragona. De fet, des de fa molt de temps, aquest espai és molt més que una pila de llibres. Avui dia, ofereix un programa d’actes culturals molt divers, que parteix de la pàgina escrita per oferir experiències que abracen les conferències, projeccions de documentals, exposicions, rutes guiades històriques, teatre o clown, per citar alguns exemples.

    Propostes capdavanteres

    La Biblioteca no para d’ampliar l’oferta cultural i el seu objectiu és mantenir el catàleg de propostes que mantenen la connexió local amb la ciutadania. Avui dia
    –en l’any que l’equipament ha celebrat 175 anys– la Biblioteca Pública reivindica la importància de l’aprenentatge i l’accés universal a la cultura, el gust per la lectura, la literatura, la història i el patrimoni, en especial de les comarques tarragonines. En el camp de la docència, l’equipament consolida trobades ineludibles en el calendari, com és el Premi de Poesia infantil i juvenil Olga Xirinacs, en col·laboració amb el Pla Educatiu d’Entorn de Tarragona.

    En l’any que l’equipament ha celebrat 175 anys, la Biblioteca Pública reivindica la importància de l’aprenentatge i l’accés universal a la cultura, el gust per la lectura, la història i el patrimoni, en especial de les comarques tarragonines

    Després de l’aturada a causa de la pandèmia, l’equipament ha recuperat la plena activitat física i virtual. Avui dia, ofereix onze clubs de lectura en línia que abracen tots els públics, diversos idiomes i especialitats com el feminisme, el teatre i els textos dramàtics, i que es duen a terme amb la complicitat i col·laboració de diverses entitats culturals locals. A més a més, també organitza tallers virtuals de tota mena, que comprenen la literatura, les ciències o la psicologia, entre molts altres camps.

    La Biblioteca celebra el 175è aniversari amb un intens programa que es clou aquest mes de gener i que ha comptat amb activitats de formats molt diversos, destinades a tota mena de públics, i que han incidit en aspectes com activitats familiars, conferències, rutes literàries i descoberta del patrimoni bibliogràfic que enriqueix el fons de l’equipament. L’acte de cloenda de celebració de l’efemèride s’ha dut a terme aquest mes, una cita que ha servit per evidenciar, un cop més, la tasca imprescindible del dia a dia.

    La cultura que crea solatge

    La tasca actual de la Biblioteca no pot comprendre’s sense valorar l’evolució en el temps i el pes històric de l’equipament. La Biblioteca Pública Provincial de Tarragona es va crear el juliol de 1846 i es va obrir al públic el gener de 1847. L’origen dels seus fons, com de les biblioteques de les capitals de província, van ser els llibres que es van aplegar procedents dels convents suprimits l’any 1837 arran de les desamortitzacions eclesiàstiques.

    Després de 175 anys, els responsables de gestionar l’equipament –un equip compromès, treballador i innovador– reivindiquen la importància de les biblioteques vinculades a l’aprenentatge i a l’accés universal a la cultura. L’aportació cultural d’aquest servei és ineludible i és bàsic impulsar actuacions que permetin garantir la qualitat del servei als usuaris.

    Avui dia, ofereix onze clubs de lectura en línia que abracen tots els públics, diversos idiomes i especialitats com el feminisme, el teatre i els textos dramàtics

    Per aquest motiu, és rellevant l’anunci que es va fer en el marc de l’acte de cloenda dels 175 anys, que reitera la voluntat de consolidar una comissió interadministrativa per al seu futur, en la que hi participen el Ministeri de Cultura i Esport, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Tarragona. Aquest acord ha de servir per estudiar diferents possibilitats que s’obren per tal d’adequar el servei que ofereix la Biblioteca Pública i equiparar-lo a les necessitats dels seus usuaris. L’actuació, que és totalment necessària, permetrà configurar la Biblioteca que els ciutadans necessiten i mereixen.

    El 175è aniversari és un pas més en la trajectòria d’un equipament que mira al futur amb molta energia, il·lusió i expertesa. Que, per molts anys més, puguem seguir gaudint de la pau i l’expertesa que ens aporta la lectura, de la mà de la tasca de les biblioteques i de les persones que cada dia n’obren les portes a la ciutadania.

    Comentarios
    Multimedia Diari