Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    El Hard Rock salva els pressupostos

    La negociació. Veurem què en surt d’aquesta setmana de puja i baixa,
    no fos cas que acabéssim tenint pressupostos lligats, amb Hard Rock i malversació retocada

    04 diciembre 2022 19:40 | Actualizado a 05 diciembre 2022 07:00
    Xavier Graset
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Semblava que els pressupostos catalans agafarien velocitat, i que fins i tot aquesta setmana laboral tipus Dragron Khan, ara sí- ara no, seria la que tancaria l’acord, atès que els de l’Estat ja són al Senat, ja han passat el test del Congrés, i a més sense necessitar els vots d’ERC. Amb tot, com que el PSC té la paella pel mànec, després que Junts deixés el Govern de coalició i que Oriol Junqueras hagi aixecat la reticència inicial que havia manifestat cap als socialistes, aquests diuen que volen una negociació, més que no una adhesió, i que no cal córrer.

    Paciència, per tant, que tampoc sembla que hi hagi marge perquè abans d’acabar l’any el Parlament els pugui aprovar. Sigui com sigui i amb qui sigui que es pacti, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, des de l’exili, també ha volgut remarcar que els acords pressupostaris seran puntuals i conjunturals. És a dir, només per no haver de prorrogar pressupostos en temps de crisis i d’inflació i que això no voldrà dir que es reediti el tripartit si al final prosperen amb el suport dels 33 diputats socialistes, dels 33 d’ERC i dels 8 comuns.

    Sembla difícil creure que Junts i els seus 32 vots se sumin als d’ERC després d’haver sortit del Govern, però coses més complicades d’entendre hem vist tots aquests anys. Salvador Illa no vol presentar llistes de propostes i decàlegs com demana el Govern i diu que ell té un pressupost alternatiu que ha elaborat el Govern a l’ombra. Tot i això sí que amb els comuns s’ha avançat més que amb cap altre partit (ja va ser amb la seva abstenció que es van aprovar els de l’any passat, i no amb la CUP que només va donar el seu vot a Pere Aragonès per investir-lo president, i després ja no li ha agradat el rumb de l’executiu distanciat d’allò que s’havia signat).

    El que també se sap és el que separa comuns i Junts, des de la fiscalitat, a l’escola concertada, fins a l’aeroport o el Hard Rock.

    I aquí volia arribar pel que suposa també aquest projecte per a les nostres comarques. Encara que els socialistes no hagin presentat decàleg, PSC i Junts conflueixen en la reactivació d’aquesta àrea d’oci de Vila-seca i Salou, que segons que deia l’alcalde de Salou a l’últim ple, està més parat que el cavall d’un fotògraf. No feia servir aquesta expressió popular, però sí que deia que l’empresa inversora no ha mogut ni un dit fins que no s’aclareixi quina intenció té el Govern.

    És cert que aquest mes passat al Parlament va rebutjar una moció de la CUP, que només va tenir els vots dels comuns, que demana que no es comprin els terrenys del parc, i que no es modifiqui el Pla Director Urbanístic. Per tant el Govern, hem de pensar que encara que en minoria, està pel projecte del Hard Rock. Qui sí que hi estan són socialistes i Junts, que deuran fer que es reactivi el projecte, perquè encara que també hi hagi els comuns, el PSC ja ha dit que ells pesen més, que per això tenen quatre vegades més diputats que ells. El mateix passa amb Junts, encara que com diem sembla improbable que els votin.

    I pel mig d’aquesta negociació pressupostària hi ha la de la reforma del codi penal. A més de la derogació de la sedició, s’ha dit que a la Moncloa no posava especials traves a la reforma de la malversació, diferenciant si hi havia aprofitament personal o no. Aquest és un delicte que afecta la majoria dels encausats de l’1 d’Octubre, més que no el de la sedició. Però la discreció en aquest cas entre PSOE i ERC és prou gran com per arribar a divendres d’aquesta setmana que és quan s’acaba el període d’esmenes, i quan ho acabarem d’aclarir.

    De la reforma, tot i els esforços d’aclariment de Jaume Asens, no se n’ha acabat de treure l’aigua clara, si la reordenació de les penes pels desordres públics agreujats substitueix la sedició, Josep Borrell va dir que de fet era un canvi de nom, o si s’ha fet per extradir el president Puigdemont i la resta d’exiliats, com han dit des de Pedro Sánchez, a Nadia Calviño o Patxi López, que fent servir terminologia de l’època del terrorisme etarra, va dir que s’acabaria «amb el santuari del terror dels desordres públics».

    El cas és que tots aquests dubtes, a més de la brama que la reforma criminalitza les mobilitzacions, mobilitzarà Junts, la CUP i crítics d’ERC, i algunes de les entitats que van protestar dijous davant la Delegació del Govern espanyol a Barcelona, per anar a la manifestació que ha convocat l’ANC contra la reforma de la llei, demà en plena festa de la Constitució espanyola.

    Comentarios
    Multimedia Diari