Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Empendre en femení. Només el 20% de les persones que tenen negoci propi són dones

    Assignatura pendent. El complex equilibri entre la vida laboral i la familiar i la bretxa de gènere que hi ha en alguns sectors econòmics dificulten l’emprenedoria femenina

    28 noviembre 2022 20:16 | Actualizado a 29 noviembre 2022 07:00
    Maite Curto
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Emprendre: posar-se a fer, començar una cosa que suposa un esforç considerable, que inclou dificultats, riscos, etc.

    Emprenedor/a: persona que no vacil·la a posar en execució els seus designis.

    Aquestes són les definicions del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans que fan referència a l’emprenedoria, una activitat econòmica i un projecte de vida que cada vegada té més adeptes. Fins i tot el col·lectiu femení tenim una jornada dedicada especialment, va ser el passat 19 de novembre amb la commemoració del Dia Internacional de la Dona Emprenedora. Tot i que cada vegada en són més, la realitat constata que estem lluny de la paritat en emprenedoria i que a les intrínseques dificultats de començar un negoci, a les dones se li afegeixen entrebancs com la complexitat de conciliar vida laboral i familiar i la desigualtat de gènere que encara hi ha en alguns sectors econòmics.

    Així ho confirmen les dades del Mapa de l’Emprenedoria 2022 que ha elaborat South Summit, plataforma que connecta emprenedors amb inversors i corporacions. Segons aquest estudi, actualment a Espanya només el 20% dels emprenedors són dones. És un percentatge que s’ha mantingut constant en els últims vuit anys i que és similar al que passa a escala global amb xifres que oscil·len entre el 18% i el 20%. Això demostra que la incorporació de la dona a l’ecosistema emprenedor continua sent una assignatura pendent en molts països.

    I si parlem concretament de startups, és a dir, d’empreses emergents amb base tecnològica, a Espanya només un 6% estan creades exclusivament per dones i un 35% tenen equips mixtos. Unes xifres que ens han de fer reflexionar i que pot ser que millorin gràcies a la nova llei espanyola de startups per impulsar l’emprenedoria que està previst que entri en vigor abans que s’acabi aquest any. Entre les mesures que inclou l’esmentada llei hi ha la simplificació administrativa i l’aplicació d’incentius fiscals als emprenedors. Veurem d’aquí a un temps els seus efectes.

    D’altra banda, hi ha un aspecte positiu en relació amb les startups i les dones i és que en els últims anys s’ha produït un canvi important. Si el 2019 la majoria d’empreses emergents amb presència femenina eren d’àmbits com la moda, l’art, la cultura i estil de vida, aquest any s’ha ampliat el ventall i n’hi ha moltes que es dediquen a la salut i a l’educació.

    A més, destaca el fet que cada vegada hi ha més dones que s’animen a emprendre en sectors tradicionalment considerats masculins com ara el financer, fent ús de la tecnologia per millorar serveis i crear productes innovadors. Sembla, doncs, que lentament les distàncies entre homes i dones es van escurçant en el món de les startups.

    Pel que fa al perfil de la dona emprenedora, la mitjana d’edat és de 36 anys, té estudis universitaris i un màster. Més del 60% tenen una consolidada experiència laboral treballant per compte d’altri abans de posar en marxa un negoci propi i el 44% d’elles ha decidit emprendre perquè hi veu una oportunitat en el mercat. Altres motius que les ha portat a fer el pas són: la recerca d’una feina que les ajudi a sentir-se realitzades, la cerca de la llibertat de creació, tenir un treball amb flexibilitat horària o fer un canvi de rumb a la vida.

    Tot plegat fa que la meitat de les dones emprenedores hagi tirat endavant més d’un projecte i el 42% afirma haver fracassat en un negoci anterior. I és que no és fàcil emprendre amb èxit. Cal tenir molt clar on invertir l’energia i el temps, i sobretot el temps és un aspecte limitat entre la gran majoria de dones que han d’atendre feina i família. S’ha de confiar en les pròpies capacitats, tenir seguretat en una mateixa, estar preparada per assumir riscos i saber acceptar els fracassos que molt sovint formen part del procés inicial d’un projecte. També és important seguir formant-se i demanar consell a persones que poden aportar idees, propostes i oportunitats de negoci. És el que han fet les 650.000 dones emprenedores que ara hi ha a Espanya i que confio que en un futur no gaire llunyà en siguin moltes més.

    Comentarios
    Multimedia Diari