La pagesia exigim transparència

A Europa tenim fortes restriccions per produir aliments amb garantia saludable

19 mayo 2017 23:51 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Finalment, l’Acord Transatlàntic sobre Comerç i Inversions entre Estats Units (EUA) i la Unió Europea (conegut com a TTIP, sigles en anglès) ha entrat a debat públic gràcies a la pressió de la ciutadania organitzada a través de la Plataforma Catalunya No al TTIP. Des d’Unió de Pagesos, de moment només podem mostrar-nos prudents atès que encara no hi ha informació disponible del text que s’està negociant, fet que, d’altra banda, ja mostra una manca de transparència de difícil justificació i que cal denunciar d’entrada. Pel que fa als possibles beneficies de l’acord per al sector agrari, l’informe citat per la Comissió Europea només parla d’un possible increment de les exportacions dels productes alimentaris processats del 9% per l’eliminació de les barreres tarifàries. Ara bé, el mateix informe diu que hi sortiria guanyant més Estats Units, ja que actualment els aranzels que aplica la UE a les importacions americanes són quatre cops més elevades que les que apliquen els americans a les importacions de productes processats procedents de la UE.

A més de la barrera aranzelària, tenim altres barreres comercials amb Estats Units, dels quals no es coneix cap anàlisi oficial i que són rellevants per a la seguretat i qualitat alimentàries, el respecte per la salut pública, el medi ambient, el benestar animal, i també per als drets socials dels treballadors. Són les que la Comissió Europea anomena qüestions de reglamentació i barreres no aranzelàries. En aquests temes l’acord està enfocat des del prisma de “generar una major apertura i transparència, reduir els costos innecessaris i els retards administratius i promoure una major compatibilitat reglamentaria, assolint els nivells de salut, seguretat i protecció del medi ambient que cada part consideri apropiada”. És aquí on el sector agrari hi té una autèntica amenaça, ja que les normes de producció d’aliments de la Unió Europea no són comparables amb les d’Estats Units. A Europa tenim fortes restriccions per produir aliments amb l’objectiu de garantir una salut humana, el que suposa també fortes restriccions alhora per fer servir certs productes fitosanitaris, medicaments veterinaris i additius, tant per a l’alimentació humana com animal.

Una qualitat que és mínima per al consumidor, ja que les normes de comercialització són les més exigents a l’hora de garantir-li una qualitat mínima dels productes. Una producció que és molt respectuosa amb el medi ambient; a més d’evitar-ne la contaminació, a Europa, per produir aliments, s’ha de respectar la biodiversitat, lluitar contra l’erosió del sòl i ajudar a mitigar el canvi climàtic, i també cal produir respectant el benestar dels animals.

Comentarios
Multimedia Diari