La pandèmia hauria de portar canvis en la recaptació municipal

La pregunta recorrent d’autònoms i empresaris amb activitat a Catalunya és «per què he de pagar els mateixos impostos municipals que abans de la covid-19?»

18 abril 2021 10:20 | Actualizado a 18 abril 2021 10:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

En l’àmbit de les administracions públiques, l’Ajuntament és l’òrgan administratiu més proper al ciutadà en termes de territorialitat i rang. El seu objectiu és el de donar resposta a les demandes dels seus habitants i vetllar per l’interès general. La pandèmia sanitària que estem vivint ens afecta a tots des de la vessant econòmica, social i/o personal. Per aquest motiu, es necessita més que mai que l’Ajuntament estigui al costat dels ciutadans.

La pregunta recorrent d’autònoms i empresaris amb activitat a Catalunya és «per què he de pagar els mateixos impostos municipals que abans de la covid-19?». Aquest és un tema dels més sensibles que han de tractar els professionals de l’Associació d’Assessors Fiscals, AEDAF-Catalunya, entre els seus «pacients».

Si bé els ajuntaments de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida ja han aprovat diverses ajudes que afecten especialment al sector de la restauració, pensem que encara són insuficients. La realitat ho confirma. Cada dia veiem més locals tancats i més negocis clausurats. Considerem, per tant que cal buscar i trobar noves solucions.
Us preguntareu «quina és la recepta que podem donar per millorar la salut de les nostres empreses, comerços i emprenedors?» Hi ha un impost, l’impost d’activitats econòmiques (IAE), relacionat amb l’activitat econòmica de la ciutat, que grava l’activitat realitzada per empresaris, professionals i artistes, tant si generen ingressos, com si tenen pèrdues. Obrir la persiana costa diners i impostos, encara que la persiana estigui tancada per les mesures sanitàries actuals. Aquesta situació afecta molts empresaris i tota la gent vinculada, de manera directa o indirecta amb l’activitat comercial o professional. És obvi, doncs, que seria una bona «recepta» aprovar una mesura que reduís el pagament anual de l’IAE.

La bonificació del 50% de l’impost d’activitats econòmiques (IAE), que grava l’activitat tant si es generen ingressos com si es tenen pèrdues, és una petició clara i factible 

La proposta de l’AEDAF-Catalunya, no és original del tot, ja que la mateixa Llei d’hisendes locals preveu, en el seu article 88, una sèrie de bonificacions potestatives que s’apliquen sobre el pagament anual de l’impost. Estableix una bonificació del 50% quan hi ha un rendiment negatiu de l’activitat o bé quan els ingressos s’han reduït de forma significativa. Hem de dir, però, que perquè siguin aplicables aquestes bonificacions, els ajuntaments les han d’aprovar en les seves ordenances municipals. La bonificació del 50%, és petició clara i factible que, com a representants del teixit d’Assessor Fiscals de Catalunya, traslladem a tots els ajuntaments catalans.
Els ajuntaments són l’administració més propera, amb la capacitat de protegir de primera mà les empreses del territori i de cuidar-ne els treballadors que les conformen. I és que l’objectiu de tots és que ben aviat puguem sortir d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social.

Voldríem que els responsables municipals de les ciutats i pobles de Catalunya acceptessin aquesta proposta per concreta i clara. De fet, voldríem que s’aprovessin les bonificacions fiscals perquè quan sortim d’aquesta situació tan dramàtica encara ens quedin empresaris, comerciants, professionals i artistes que apostin per Catalunya com a regió activa i emprenedora.

Comentarios
Multimedia Diari