La vida a quatre mans. Art sense escletxes

‘Vida’. L’artista Jordi Abelló i el poeta i ballarí Aleix Cort s’han posat d’acord per donar forma a un projecte singular on parteixen d’una reflexió de doble recorregut, l’art que ens acosta a la vida o la vida que ens acosta a l’art 

22 enero 2022 07:29 | Actualizado a 22 enero 2022 07:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Vivim temps estranys i confusos i potser per això resulta francament reconfortant i esperançador veure que hi ha gent amb capacitat per mantenir-se actius i creatius més enllà de la munió d’estímuls negatius provinents de l’exterior. L’artista Jordi Abelló i l’escriptor, poeta i ballarí Aleix Cort s’han posat d’acord per donar forma i ànima a un projecte singular, Vida, un llibre d’artista amb un tiratge de divuit  exemplars, tots acompanyats d’un dibuix original, que es van posar a la venda al preu de 120 euros, que es van exhaurir al moment i que, a hores d’ara, ja només es pot aconseguir en format PDF.

Però més enllà de la possibilitat física de posseir-lo o no, la grandesa profunda del projecte rau en molts altres aspectes singulars i força magnètiques. D’una banda, la simbiosi entre dues ments sòlides, interessants i amb moltes coses per explicar. L’Aleix és un escriptor de llarg recorregut, amb experiència en diferents camps i autor d’una literatura intensa i arrelada a la vida mentre que el Jordi és un artista dotat d’una inusual mirada, capaç de veure i de transformar la realitat que l’envolta amb una màgia i una habilitat rotundes i inqüestionables, així que no és estrany que la combinatòria entre les dues personalitats doni com a resultat un treball impecable i seductor, una peça artística que combina bellesa i reflexió, realitat i somni, pensament i emoció a parts iguals.

Parteixen d’una reflexió de doble recorregut, l’art que ens acosta a la vida o la vida que ens acosta a l’art i en aquest doble sentit troben totes les armes que necessiten per tal d’abordar el projecte. En una idea que beu de les essències de Saura però que té tots els ingredients de la seva pròpia personalitat, el Jordi agafa làmines del llibre Las cèl·lules de los mamíferos i les transforma en cares humanes. Més d’un centenar de rostres que aconsegueixen resultar inquietants, càlids, pertorbadors, sinistres, amables, que es mouen per una infinitud d’emocions vives i quasi quantificables i que s’acompanyen amb el contrapunt poètic de les paraules de l’Aleix. Un conjunt que recull la idea bàsica de «tot és U», una mena de cercle amb infinites direccions, amb múltiples possibilitats que acaba convergint en un centre sòlid.

I més enllà dels valors artístics, diria que el mèrit de Vida és la seva capacitat per a donar llum, per aportar elements de reflexió, per aconseguir que la bellesa absoluta i rotunda sigui també un element filosòfic, una eina que eixampli el cervell, que desperti els sentits i que els faci vibrar, tremolar, viure. Amb un esperit quasi científic, el duet Abelló/Cort fa un salt mortal al buit sabent que tot pot anar endavant i enrere i que, en realitat, caure al no-res és en realitat abocar-se al tot. Un poema que es forma amb fragments d’altres poemes, uns rostres que no són altra cosa que la sublimació d’unitats microscòpiques. Tot va, tot torna, tot es combina amb una força, una habilitat i un art indiscutibles i dona forma a altres maneres d’entendre la vida, d’identificar-la, de quantificar-la. 
Tot acaba sent divisible i també capicua, entenent que això és precisament l’essència mateixa del viatge de la vida, no importa on comencis ni on acabis perquè totes les rutes, tots els camins són «U» i són a la vegada el tot. No hi ha viatges inútils ni desaprofitats i, de fet, el plaer es pot trobar de la mateixa manera agafant totes i cadascuna de les peces i construint una nova estructura o bé agafant la solidesa final i desconstruir-la en cadascuna de les seves peces estructurals.

Gràcies, Jordi Abelló i Aleix Cort, per regalar-nos bellesa, pensament i esperança en temps de disturbi i de caos.

* Periodista. Jordi Cervera ha publicat més de 50 llibres de poesia, assaig i narrativa, i ha guanyat diversos premis entre els quals destaca l’Edebé de literatura juvenil. Li agrada el Trinaranjus i llegir a l’ombra fresca d’una morera.

Comentarios
Multimedia Diari