L´onomàstica de Maspujols

Els investigadors i amants de la història esperem disposar de nous instruments que preservin el fugisser oblit de les paraules

19 mayo 2017 22:50 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Saber quin és el nom de cada lloc dins d’un terme municipal i conèixer com es deien els seus protagonistes hauria de ser una informació a l’abast de tothom, sobretot ara, que el pas de la saviesa intergeneracional en aquestes qüestions disminueix i va a la baixa. Passa el mateix amb la pràctica dels oficis antics, superats, avui, per processos tècnics més produc-tius.

Així, cal valorar molt positivament, quan tenen lloc, el recull i publicació d’aquestes dades, fruit de recerca, entrevistes i memòria. És el cas de Maspujols, que per alegria dels seus convilatans ara fa uns dies va veure com prenia forma el llibre Onomàstica de Maspujols. Recull de noms de lloc i de persona (Pragma Edicions, 2015).

La publicació forma part del llegat pòstum que deixà Albert Manent (Premià de Dalt, 1930 - Barcelona, 2014), tal com ens feia evident el seu fill Jordi, l’estiu passat, en una visita que li férem al Mas Segimon de l’Aleixar. Així, a les més de tres-centes referències que Manent havia recopilat de Maspujols al llarg dels anys seixanta, Josep M. Llauradó i Llauradó hi ha sumat aquests darrers temps prop de quatre-cents ítems més, tot concloent un estudi complet que és útil per a la consulta.

A la presentació, duta a terme a l’església del poble coincidint amb la Festa Major de Sant Marc, hi intervingueren els esmentats Llauradó i Jordi Manent, juntament amb l’alcalde del municipi, Josep Rabascall, i el polifacètic Eugeni Perea, coneixedor com pocs dels indrets i les lletres del Camp de Tarragona.

D’aquesta manera, els investigadors i amants de la quotidianitat filològica i històrica de les nostres comarques esperem poder anar disposant de nous instruments que ens ajudin a preservar el fugisser oblit de les paraules. En aquest sentit, sembla que no caldrà esperar gaire per disposar també d’un recopilatori de la toponímia de Vilaplana.

Aquesta és una bona notícia, sens dubte, perquè volums com aquests són eines imprescindibles per fixar els records al present i fer evident que, com els núvols, les boires i els vents, cada cosa té el seu nom.

Comentarios
Multimedia Diari