Reflexió (II). L’Europa dels municipis, els municipis de les persones

Massa hores als despatxos. Tinc la sensació que molts polítics trepitgen poc els carrers. Només així es pot justificar que les seves opinions respecte a la situació de les nostres ciutats estiguin tan allunyades de la realitat

25 mayo 2019 10:16 | Actualizado a 25 mayo 2019 10:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Inicio aquestes línies trasbalsat per la notícia de l’explosió d’un artefacte que, segons les primeres informacions, ha provocat diversos ferits no gaire lluny de la nostra redacció, al centre de Lió.

La casualitat ha volgut que la meva mirada torni a coincidir amb les hores prèvies a una altra jornada electoral. I no per casualitat és que he decidit tornar a compartir amb vostès la tasca sempre difícil de reflexionar sobre el que ens hi juguem aquest 26-M. Celebrem unes eleccions europees i municipals que són tant o més importants que les generals del 28-A, que van atorgar un mandat inequívoc contra la crispació i a favor del diàleg. Un mandat que, tal com hem vist aquests dies, alguns semblen no haver-hi entès. Ho entendran ben aviat quan vegin un nou Govern espanyol amb prou suport parlamentari per tirar endavant la legislatura amb determinació.

Si votar aleshores va ser important, ara ho és més. Més important perquè els 54 diputats i diputades electes en representació de l’Estat tindran un paper fonamental per intentar configurar una majoria al Parlament Europeu. I és per això que els ciutadans dels Vint-i-vuit tenim demà diumenge una gran responsabilitat. Sembla segur que veurem l’Eurocambra més fragmentada de la història, amb una ultradreta i una munió de petits partits euroescèptics disposats a posar fi a l’Europa que hem conegut fins ara. Molt probablement els dos grans grups europeus històrics, com ara els conservadors i els socialistes, necessitaran el concurs d’altres formacions polítiques.

Alguns semblen no haver entès el mandat contra la crispació i a favor del diàleg sorgit del 28-A 

Més important perquè el cinquè país més poblat de la Unió Europea (UE) i quarta economia de l’Eurozona té l’obligació de recuperar el seu pes i el seu prestigi com a potència inequívocament proeuropea. Una potència necessària per frenar les amenaces contra el multilateralisme, que arriben especialment dels Estats Units, impulsar el creixement econòmic i afrontar els reptes i les oportunitats de la immigració.

Més important perquè l’anomalia persisteix. Quatre diputats i un senador, ara suspesos per la mesa del Congrés dels Diputats, segueixen en presó preventiva i el judici al Tribunal Suprem per l’anomenat procés continua. Un d’aquests diputats, Oriol Junqueres, es presenta a les europees.

Com també es presenten l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els exconsellers Antoni Comín i Clara Ponsatí, que segueixen a l’estranger sense poder tornar a Espanya a risc de ser detinguts immediatament.

D’entrada, tampoc no hem d’oblidar que aquestes municipals comparteixen anomalia amb les generals i amb les europees. Altres dos dels exconsellers en presó preventiva, Joaquim Forn i Lluís Puig, són candidats als ajuntaments de Barcelona i Terrassa, respectivament.

Les llistes per a les eleccions locals haurien de ser obertes i poder triar individualment els regidors i regidores

D’altra banda, els hi confessaré que m’agradaria que les llistes per a les eleccions locals fossin obertes, és a dir que poguéssim triar els regidors i regidores individualment i que la persona més votada fos l’alcalde o alcaldessa. Si l’objectiu comú és aconseguir que la seva ciutat funcioni millor, em pregunto quin sentit tenen les candidatures dels partits. Algú em respondrà que la ideologia és fonamental a l’hora de prioritzar unes polítiques en detriment d’unes altres. Potser sí, però aquí ens juguem el futur dels municipis, de les ciutats i de les persones que hi viuen, que hi treballen.

Tinc la sensació que molts polítics passen massa hores als despatxos i trepitgen poc els carrers. Només així es pot justificar que les seves opinions respecte a la situació dels nostres pobles i ciutats estigui tan allunyada de la realitat. Necessitem solucions a la brutícia dels carrers, la inseguretat ciutadana, el trànsit i la mobilitat, a més d’una promoció turística eficaç. Necessitem pobles i ciutats a la mida de les persones.
Demà votaré a Tarragona ciutat, permeti’m que tingui un record pels familiars, amics i companys dels tres regidors morts de forma sobtada durant aquesta legislatura que toca a la seva fi, Marbel Negueruela, Albert Abelló i Ana Santos.

Periodista. Francisco Fuentes va ser la primera veu de la primera emissió de Ser Tarragona. Des de fa una dècada és redactor del servei en castellà del canal europeu
de televisió Euronews amb seu a Lió (França).

Comentarios
Multimedia Diari