Saint-Gobain no pot tancar

El tancament suposaria la pèrdua de 122 llocs de treball directes, amb 20 milions anu-als en sous, i uns 800 llocs indirectes. Però estem parlant de quelcom més, d’una pèrdua que comprometrà més el futur de la comarca

06 septiembre 2020 10:10 | Actualizado a 06 septiembre 2020 10:22
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Fa pocs dies tots els habitants del Baix Penedès vàrem rebre una molt mala notícia. L’anunci per part de l’empresa Saint-Gobain de tancar una de les seves plantes de l’Arboç. El tancament suposaria la pèrdua de 122 llocs de treball directes, amb 20 milions anuals en sous, i uns 800 llocs indirectes. Però en realitat estem parlant de quelcom més, estem parlant d’una pèrdua que comprometrà encara més el desenvolupament econòmic del conjunt de la comarca.

Els i les socialistes farem, políticament, tot el que estigui a les nostres mans per impedir aquest tancament. Com ha dit, in situ parlant amb els treballadors i treballadores, Miquel Iceta s’han de moure totes les administracions –tant la Generalitat, com el Govern espanyol, com el Parlament de Catalunya– per evitar un tancament que implicaria un impacte duríssim en forma d’atur a una comarca amb les taxes de desocupació més elevades del país.

Entenem que no hi ha cap raó objectiva per justificar el tancament d’una planta que ha estat i és rendible. La direcció de l’empresa s’ha de comprometre a assegurar la continuïtat de l’activitat i dels llocs de treball. La Generalitat, com a administració amb més competències en el sector, s’ha de comprometre també a treballar per industrialitzar el conjunt del Penedès, amb sectors amb gran potencial com la logística, i recuperar l’activitat econòmica i productiva que ens ha de créixer i prosperar.

No tot està perdut. Com recordava el mateix Miquel Iceta també Nissan havia anunciat la seva decisió de tancar l’activitat productiva que tenia a Catalunya i finalment, després de llargues negociacions, ha anunciat una pròrroga de la seva activitat. El mateix ha de passar ara amb la planta de Saint-Gobain de l’Arboç.

Deixada clara, doncs, la rotunda oposició del PSC aquest possible tancament –i parlo com a primer secretari dels socialistes a les comarques tarragonines– m’agradaria fer dues reflexions que considerem molt necessàries.

Primera, no és temps de més confrontacions. Ja en tenim prou amb una realitat difícil en què ens trobarem de ple pels efectes de la pandèmia del coronavirus que estem patint per continuar apostant per conflictes, en aquest cas laborals. Tothom que estimi de veritat a Catalunya sap que el que acabo de dir és d’estricte sentit comú.

Segon, el Govern català –l’actual o el que es constitueixi després de les eleccions– ha d’implementar o sí o sí o també un pla per reindustrialitzar el país, amb el focus posat especialment a les comarques tarragonines. L’any 2012 el PSC va arribar a un acord amb el Govern per donar un nou impuls al nostre sector industrial i turístic. L’acord incloïa 20 mesures concretes que anaven des de la internacionalització dels nostres productes, a la recerca de nous mercats, l’aposta per la innovació, etc.

Doncs bé, vuit anys després la Generalitat no ha fet res de res, potser perquè els diferents Governs independentistes han dedicat les seves energies a atiar la confrontació o a desplegar presumptes «astúcies» en lloc de treballar per garantir i assegurar el progrés social i econòmics dels catalans i catalanes.

En tot cas, com ens recorda l’anunci fet per l’empresa Saint-Gobain–, el món es mou i molt ràpidament i hem de ser capaços de reaccionar amb diligència i ràpidament per guanyar els reptes que se’ns estan presentant.

Des del PSC reiterem el que hem dit sempre: les comarques tarragonines tenim un gran potencial de futur, som un territori d’oportunitats però cal actuar, prendre decisions i invertir diners. El nostre model aposta per un turisme de qualitat, la protecció del nostre medi ambient, l’impuls a la industrialització, la creació de nous llocs de treball estables i ben remunerats, la internacionalització de les nostres empreses, l’aposta pel valor afegit que suposa la innovació, el desenvolupament i la recerca, etc.

Ningú ni res ens distraurà als i les socialistes d’aquests objectius perquè ens va la vida i el benestar dels nostres fills i filles. En aquest empeny permanent treballarem amb tots els sectors socials per arribar a tots els consensos necessaris per transformar i avançar com a societat. O és que algun partit polític pot estar a favor, per exemple, del tancament de Saint-Gobain? Doncs entre tots hem de treballar per garantir que aquests 122 treballadors i treballadores, i les seves famílies, continuïn tenint un lloc de treball que els permeti viure amb dignitat. Saint-Gobain no pot tancar.

Comentarios
Multimedia Diari