Totes les cartes del dia

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Carta oberta a l’Ajuntament de Tortosa

El grup Me Moc En Bici som un col·lectiu que intentem promoure i millorar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport urbà a Tortosa i altres poblacions de la vora.

Amb aquest objectiu volem fer la nostra proposta per al trajecte del nou carril de bicicletes que s’ha de fer per la zona de la Raval de Sant Llàtzer, el qual, entre altres coses, connectarà la nova escola de Sant Llàtzer i l’Institut Despuig amb el centre de la ciutat.

Pensem que a mesura que s’urbanitza el carrer Cornellà i l’avinguda Canigó, la solució ideal seria la de fer el carril bici en aquests carrers, just al costat de la via de tren. Aquest carril bici podria anar també al costat d’un passeig de vianants en línia contínua i ininterrompuda fins al Consell Comarcal.

Faria el mateix servei que el passeig/carril que hi ha a la zona de l’altra banda de la via de trens, on també hi ha un passeig i carril bici pels quals es veu moltíssima gent passejant, fent esport, gaudint del temps lliure...

Un projecte així seria de gran valor per a Tortosa, no només per l’esgambi paisatgístic que la ciutadania fruiria sinó perquè amb aquesta nova urbanització les noves generacions de tortosins que han d’anar a l’escola i a l’institut podrien acudir-hi durant les properes dècades en un entorn pacificat de trànsit, com solen gaudir els estudiants dels països del nord d’Europa, molt més conscienciats del benestar i la seguretat dels seus joves.

El carril bici podria, fins i tot, arribar fins a l’estació de trens compartint espai amb la vorera dels vianants com a opció més segura entre la passarel·la i l’estació de trens. Creiem que degudament regulat i senyalitzat és l’opció millor. Només caldria trasplantar mitja dotzena d’arbres per donar més espai a la vorera.

Aquest carril bici es podria fer d’una manera relativament fàcil i econòmica, adaptant les obres ja començades. A més a més, aquest trajecte tindria el gran avantatge que no hi ha cap cruïlla amb altres carrers i així es generaria molt poc perill per als ciclistes i menys incomoditats per als vehicles de motor i vianants.

L’altra opció de què s’ha parlat seria la de fer el carril pel carrer Barcelona però aquest plantejament presenta els inconvenients de trobar-se amb una vintena de cruïlles de poca visibilitat, el qual deixa tots els usuaris de la via pública en una situació de risc.

Si volem que la gent vegi la bicicleta com una bona opció per moure’s per la ciutat, cal que les infraestructures siguin de les més segures, útils i eficaces possibles. Cosa encara més certa aquí en aquesta zona, ja que aquest carril ha de servir per als joves que volen anar a l’escola en bicicleta.

Pensem que, si allò que es vol és potenciar el transport sostenible a la ciutat, la millor opció no és sempre la més senzilla a curt termini.

Les institucions tenen el deure de desenvolupar infraestructures segures que siguin capaces d’impulsar els ciutadans a caminar o desplaçar-se en bicicleta.

Brian Cutts

(Col·lectiu Me Moc En Bici)

Fe de errores

En el suplemento Servicios Industriales que el Diari ha publicado este viernes, 30 de enero, se cometió un error de nombre en el artículo firmado de la página 19. El autor del texto es Javier Almandoz (directivo de Grupo Navec) y no Javier Garrido (director de SGS) como ha salido por equivocación.

Comentarios
Multimedia Diari