120 anys del Viacrucis del Sant Crist de la Creu

Reportatge. La covid va estroncar la celebració de la fita el 2020 i l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu munta una exposició enguany

04 abril 2021 06:10 | Actualizado a 05 abril 2021 14:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’arribada de la covid, com és sabut, va estroncar la realització d’actes de tota mena i l’any passat el Viacrucis del Sant Crist de la Creu va assolir els 120 anys. La fita, però, no va poder celebrar-se. Per aquesta raó, enguany, l’Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu de Reus ha muntat una exposició a la parròquia de Sant Joan Baptista amb el títol Del passat al present, la qual es pot veure encara avui.

La mostra inclou imatges de diferents Viacrucis, des del 1952 en endavant, i s’hi mostra un Reus molt canviats. «Hi ha una tasca d’arxiu important, ens han ajudat molt des de l’establiment Niepce. Entre altres trets, hem volgut plasmar canvis produïts en les rutes del Viacrucis per diferents causes, com ara l’any 1968. Una vegada també es va passar a prop de la plaça Prim, quan no era l’habitual. A la mostra, s’exhibeix també que, abans, en acabar el Viacrucis, la gent –com era tradicional–, s’aplegava a la plaça del Mercadal per anar a comprar la farigola», assenyala la vicepresidenta de l’entitat reusenca, Anna Maria Martí.

Hi ha un altre racó de la instal·lació amb programes d’actes elaborats des de l’Arxiconfraria, des del 1994 i fins avui; també hi ha el goig al Sant Crist, elaborat fa dos anys; aquest, de fet, va ser interpretat per la soprano Núria Puig en un acte recent, organitzat per l’entitat, i en el qual va participar com a ponent el mossèn Estanis Figuerola, diaca, que va moderar una taula rodona on van parlar diferents generacions de portants.

Elements característics

A banda de fotografies, hi ha elements característics a l’exposició, com ara el Sant Crist, la vestimenta d’un Armat, uns fanals i una creu antics, l’estendard, el guió infantil, el primer cordó dels integrants de l’Arxiconfraria, les tovalloles, una mantellina, rosaris, un llibre del Viacrucis del segle XIX, uns segells del primer centenari (2000), la primera vesta, la creu que inicia el Viacrucis, els primers claus que portava el Sant Crist i l’insígnia infantil, entre altres.

L’apartat de cartelleria i punts de llibre tampoc deixa indiferent. «Coneixem molta gent que els col·lecciona. Hi ha cartells de diferents Viacrucis i també un programa de la XX Trobada de Portants del Sant Crist de Catalunya (2015), un acte on es valora la tasca de dur la imatge», esmenta Martí i, assenyala, que el Sant Crist fa prop de 80 kg.

El Viacrucis de Divendres Sant

L'Arxiconfraria del Sant Crist de la Creu de Reus ha celebrat aquest Divendres Sant, a les 8 hores del matí, un viacrucis adaptat al context actual marcat per la Covid. A l'interior de la parròquia de Sant Joan Baptista de Reus, cada portant ha dipositat una espelma en cada estació. "Ha estat un acte d'allò més emotiu i ens han fet arribar moltes felicitacions", esmenta Martí. 

De fet, el Sant Crist de la Creu també ha estat exposat per als feligresos i els devots, els quals han anat passat de les 9 a les 13 hores del migdia. 

 

Comentarios
Multimedia Diari