19 detinguts per una estafa massiva que va afectar una empresa de Reus

Van defraudar per valor d'un milió d'euros amb el mètode 'nazareno'

ACN

Whatsapp
Una de les empreses utilitzades pels detinguts en l'operació 'Nazarillos'. Foto: Guàrdia Civil

Una de les empreses utilitzades pels detinguts en l'operació 'Nazarillos'. Foto: Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha detingut19 integrants d'una organització per estafar a empreses mitjançant el mètode 'nazareno'. Simulaven ser empresaris en un sector determinat i realitzaven comandes que mai van arribar a abonar. Posteriorment, posaven els productes a la venda a un preu inferior al del mercat a través d'empreses receptores. Haurien obtingut guanys valorats en un milió d'euros. Les detencions en el marc de l'operació, anomenada 'Nazarillos', s'han fet a Múrcia, Cadis i Càceres i una de les empreses afectades per l'estafa es troba situada a Reus.

Als detinguts se'ls imputa els delictes d'estafa, blanqueig de capitals, encobriment i pertinença a banda criminal. S'han esclarit un total de 98 fets delictius que han afectat 58 empreses d'una vintena de províncies, entre aquestes una es troba situada a Reus. Així mateix, s'han recuperat objectes procedents de les estafes valorats en 90.000 euros.

Les actuacions es van iniciar l'any passat arran que els agents tinguessin constància de nombroses estafes comeses en empreses de Múrcia mitjançant la venda de productes que posteriorment no arribaven a cobrar.

Un cop els agents van recaptar tota la informació es va descobrir l'existència de diverses naus situades en un polígon industrial de Lorquí (Múrcia), on es podria estar emmagatzemant la mercaderia procedent de les vendes amb l'objectiu de ser distribuïda a altres províncies o punts de lliurament convinguts.

Posteriorment, la Guàrdia Civil va poder constatar altres casos d'estafa en altres províncies en diverses empreses de diferents sectors. Així, es va establir un dispositiu de seguiment i vigilància sobre les entrades i sortides tant de persones com de vehicles al polígon industrial murcià amb l'objectiu d'identificar les empreses de transport que acudien a recollir la mercaderia, els encarregats de les naus-magatzem, així com a la resta de persones relacionades amb la trama.

Els agents van localitzar a un grup de persones de nacionalitat espanyola, la majoria relacionades amb el món empresarial i amb gran experiència en el sector, algunes de les quals eren fins i tot titulars d'empreses amb activitat legal. Els agents van detenir tots els responsables.

Utilitzaven el nom d'empreses reals per blanquejar diners

La investigació ha permès determinar que es tractava organització dirigida per empresaris, que utilitzaven el nom de les seves pròpies empreses per justificar, en cas que fos necessari, el capital adquirit fraudulentament i així aconseguir blanquejar diners.

Els caps de la xarxa, coneixedors del funcionament i de la forma de pagament de les comandes, disposaven d'oficines i mitjans tècnics amb els quals seleccionaven els seus objectius, principalment petites i mitjanes empreses, que utilitzaven com empreses 'pantalla', creades expressament amb aquesta finalitat.

Per evadir la responsabilitat derivada de les fraudulentes adquisicions de productes, els líders de la xarxa captaven persones sense recursos que col·locaven al capdavant de les empreses creades com testaferros. La resta de l'organització formava part del graó operatiu de la xarxa i eren els encarregats de custodiar, transportar i comercialitzar els productes.

A la Regió de Múrcia s'han detingut 16 persones de nacionalitat espanyola. Les detencions s'han practicat en les localitats de Dolores de Pacheco, Molina de Segura, Lorquí, Ceutí, Santomera, Cartagena, Murcia i en les pedanies murcianes del Palmar, Torreagüera i Los Ramos. Així mateix, s'ha practicat set registres en domicilis i naus industrials.

A la província de Cadis han estat detingudes dues persones i s'han efectuat dos registres domiciliaris en la localitat gaditana de Villamartín. A Plasencia (Càceres), la Guàrdia Civil ha detingut el principal líder de la trama.

La diligències han estat instruïdes pel Jutjat d'Instrucció número 5 de Molina de Segura (Múrcia).

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También