1969-2019: cinquanta anys del Cineclub del Centre de Lectura de Reus

El Centre de Lectura: portes endins. La primera projecció va ser ‘Los olvidados’, de Luis Buñuel i aquesta temporada s’han organitzat actes commemoratius

10 mayo 2020 07:10 | Actualizado a 10 mayo 2020 14:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Per commemorar una història que es va iniciar el 4 de desembre de 1969, amb la projecció de Los olvidados de Luis Buñuel presentada per Miquel Porter Moix, aquesta temporada 2019-2020 hem preparat un seguit d’actes tant cinematogràfics com paral·lels i complementaris.

Pel que fa als cicles dels dimecres a la sala d’actes, durant la tardor de 2019 vàrem programar un cicle dedicat als gàngsters de Hollywood (cinema negre) presentat per Josep M. Martí Martí, periodista i professor de la UAB. També es va preparar un cicle anomenat ‘Els clàssics del cineclubisme’, presentat per Juan Manuel García Ferrer, enginyer, geògraf i escriptor cinematogràfic.

Durant el trimestre d’hivern, es van preparar dos cicles: un sota el títol ‘Cinema, política i comunicació’ i l’altre ‘Del llibre a la pantalla’ (cinema i literatura).

Per a la primavera de 2020 teníem previst oferir dos cicles més: ‘Cine entre bambolines’ (de l’escenari a la pantalla) i ‘Música en projecció’ (músiques a la pantalla). Però ateses les actuals circumstàncies de confinament arran de la crisi sanitària provocada pel Covid-19, els hem hagut d’ajornar i mirarem de reprogramar-los més endavant.

Pel que fa a les sessions de cinema contemporani dels divendres al Teatre Bartrina, cal destacar els èxits d’Els dies que vindran i de l’oscaritzada Paràsits. Ara el Bartrina roman tancat per temps indefinit i no podem avançar quin serà el programa de projeccions ni quan el reprendrem.

Referent a actes que no tenen a veure estrictament amb projeccions cinematogràfiques, cal esmentar que l’octubre de 2019 es va poder contemplar a la Sala Fortuny una exposició dedicada al gran cartellista reusenc Macari Gómez MAC, amb un recull de les millors obres de la seva reconeguda carrera en l’àmbit internacional.

A més, el dia 9 de novembre de 2019 es va celebrar a la nostra entitat una trobada dels cineclubs dels Països Catalans que va aplegar un bon nombre de gent procedent de molts indrets de la nostra geografia.

A mitjans de novembre de 2019 i fins als volts de Nadal es va poder contemplar una altra exposició, en aquest cas de producció pròpia, sobre el pas dels 50 anys pel nostre cineclub. S’hi van poder contemplar cartells de les primeres etapes del cineclub de producció pròpia, fitxes, DVD, llibres, objectes de les festes i celebracions i un gran mural on hi havia ressenyades les més de 1.600 projeccions de la història del nostre cineclub. A més, es podien visionar seqüències de 50 films projectats, un per any.

De cara a l’estiu, de mitjan juny i fins a finals de juliol d’enguany havíem previst rebre una altra exposició. En aquesta ocasió es tracta d’una mostra produïda per la Federació Catalana de Cineclubs on s’exhibeix la trajectòria dels cineclubs catalans al llarg dels anys de la seva existència. Aquesta exposició va ser inaugurada a la Filmoteca de Catalunya el passat novembre i ara anava itinerant per diferents cineclubs. També possiblement caldrà esperar-ne una reubicació en el calendari.

Una altra de les activitats destacades d’aquesta temporada és la celebració d’un curs de llenguatge cinematogràfic, prou atractiu i interessant, impartit per Rosa Gurrera, el qual ha assolit un èxit de públic inscrit. Aquest curs consta de 10 sessions. Ara en queden dues sessions, que es faran tan aviat com sigui possible. A més, es vol organitzar una trobada amb els membres fundadors i històrics del cineclub per retre’ls homenatge per la seva contribució. I, molt especialment, volem homenatjar el creador del logo, Pere Prats Sobrepere.

En el capítol de reconeixements al nostre cineclub, cal esmentar que el passat mes de febrer vàrem ser guardonats per Canal Reus Televisió i Vermuts Miró amb el premi dels Imprescindibles, i l’Ajuntament de Reus ens atorgarà la Menció Honorífica en el decurs de les festes de la Mare de Déu de Misericòrdia.

Aquest és un repàs dels esdeveniments que es produeixen en aquest any de celebracions del 50è aniversari del cineclub, i només ens resta agrair l’esforç d’aquella gent que en el decurs dels anys han contribuït a fer gran el nostre cineclub que, sortosament, gaudeix de bona salut transcorreguts 50 anys del seu inici. Tots els actes que restin pendents intentarem programar-los més endavant.

Comentarios
Multimedia Diari