Els adolescents de Reus, en el punt de mira: preocupació per la seva salut sexual i alimentària
Un estudi ha apuntat diverses línies de salut i comportament dels joves reusencs que són preocupants. Ara, s’analitzaran i s’optaran per polítiques per a intentar millorar xifres

Segons l’estudi, un de cada cinc adolescents de Reus tenen un consum de risc d’alcohol.
Un estudi ha determinat que els adolescents de Reus mantenen hàbits que poden arribar a suposar un risc per a la seva salut. Es tracten d’aspectes relacionats amb l’alimentació, el consum d’alcohol i les relacions socials i sexuals. Són les tres línies que l’Ajuntament de Reus, a través dels resultats del projecte REUSCohort, han detectat i a partir de les quals volen treballar per a millorar aquestes xifres.
L’informe REUSCohort és un treball que s’ha fet a través d’enquestes a 1.530 adolescents de la ciutat de Reus. En concret, s’han recollit les respostes d’alumnes d’entre 12 i 19 anys, que estan cursant 2n i 4t d’ESO i 2n curs de Formació Professional. REUSCohort és un anàlisi que ha estat realitzat per l’Interinstitucional Research Group in Epidemiology and Public Health (Epi4health), que agrupa diverses universitats i institucions de salut.
D’aquests més de 1.500 alumnes de Reus que han participat a l’estudi, se n’han extret tres dades que l’Ajuntament de Reus ha qualificat de «preocupants». En paraules del regidor de Salut i Esports de l’Ajuntament de Reus, Enrique Martín, «ens posen en alerta les dades de consum d’alcohol del nostre jovent, les pràctiques sexuals i també altres hàbits, com l’alimentació o el seu benestar emocional».
Consum de risc d’alcohol
Els resultats sobre el consum d’alcohol entre els enquestats han aixecat preocupacions. Els resultats posen de relleu que un de cada cinc persones adolescents de Reus reporten un consum de risc d’alcohol. Per parlar del consum de risc en joves cal entendre què significa aquest concepte i com es defineix segons les guies de salut pública.
Per a la valoració del consum de risc s’utilitza la Unitat de Beguda Estàndard (UBE), que equival a aproximadament 10 grams d’alcohol, el que correspon a un got de vi, una cervesa mitjana o un xarrup («xupito») de licor.
El consum de risc es defineix com aquelles quantitats o patrons que augmenten significativament la probabilitat d’efectes perjudicials per a la salut. En dones, es considera de risc consumir més d’una UBE al dia de mitjana setmanal o fer 4 o més consumicions en una sola ocasió. En homes, aquest límit s’incrementa a dues UBE diàries o 5 o més en una sola ocasió. És important destacar que els límits de consum de baix risc són de 20 g/dia per a homes i 10 g/dia per a dones, encara que qualsevol quantitat d’alcohol comporta riscos per a la salut.
El 96% manté una dieta inadequada
Una de les xifres que més crida l’atenció és que el 96% dels joves reusencs no mantenen una dieta adequada i equilibrada, alhora que no fan un mínim d’activitat física recomanada. Segons una de les encarregades d’Epi4health i que ha estat present durant l’estudi, Marina Bosque, «s’han fet preguntes sobre la periodicitat en la qual mengen verdura, fruita, llegums... o el consum de begudes ensucrades».
El consistori també apunta a una dada preocupant que s’ha extret de l’anàlisi: d’entre les noies, el 19,6% està en risc d’adoptar conductes alimentàries de risc. És una xifra que dobla la quantitat de nois, que se situa a un 9,4%. Es tracta d’una tendència molt relacionada amb els rols de gènere. En aquest sentit, els nois són més propensos en caure en altres tipus de conductes de risc, com per exemple el joc amb diners, la conducció sota els efectes de substàncies i el consum de cànnabis. Tots aquests relacionats amb la masculinitat. Tot i això, apunten des de l’Ajuntament, el consum de tabac i alcohol (drogues socialment acceptades) és lleugerament superior en noies.
Relacions sexuals de risc
Una altra de les preocupacions que ha sorgit d’aquest estudi es basa en les relacions sexuals entre joves. Apunten que s’ha detectat un ús inconscient del preservatiu. A banda, aquestes pràctiques van acompanyades d’un consum d’alcohol, tant abans com després. En els nois es dispara també el consum de pornografia: les dades assenyalen a un «ús generalitzat». En aquest sentit, el regidor ha remarcat que és un aspecte que «distorsiona la visió que es té sobre les relacions i pot suposar un perill en un moment tan delicat com en l’adolescència».
L’anàlisi sobre els adolescents reusencs també ha posat èmfasi en una problemàtica relacionada amb les seves relacions socials. Un percentatge alt d’adolescents reporta haver patit bullying, especialment els nois, els quals també declaren més sovint no tenir una xarxa d’amistats amb qui compartir vivències.
I ara què?
Els resultats d’aquest primer informe assenyalen la necessitat urgent de mirar la salut adolescent amb una perspectiva interseccional, tenint en compte el gènere i la situació social. A més, es detecta que a mesura que augmenta l’edat, els hàbits saludables disminueixen, fet que reforça la importància de fer prevenció i promoció de la salut abans que els comportaments no saludables s’arrelin.
Després de l’anàlisi que ha fet l’equip d’Epi4health, ara seran analitzats per l’Ajuntament de Reus per a decidir quina és la millor actuació que es pot fer. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, ha assenyalat la necessitat de fer xarxa «entre diferents actors de la ciutat, des de l’àmbit de la salut, el social... que poden impactar en els adolescents i millorar aquestes dades», sempre a través de diferents polítiques públiques.
Les enquestes es van fer ara fa tot just un any i la intenció és repetir de manera cíclica, cada dos anys, aquest estudi. D’aquesta manera, es podrà veure l’evolució i estudiar si les polítiques que s’apliquen des de l’Ajuntament i altres entitats tenen efecte en aquest sector de població.