Reus

Zona de Baixes Emissions de Reus: qui l’ha intentat canviar?

Patronals, pagesos i ciutadans han intentat, sense èxit, incorporar-hi modificacions relacionades amb les exempcions i les restriccions.

La Zona de Baixes Emissions de Reus serà efectiva a partir de l’1 de desembre d’aquest any.foto: Alba Mariné

Jaume Vich
Publicado por

Creado:

Actualizado:

La Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus començarà a caminar tan bon punt arrenquin les sancions contra els infractors, previstes per a l’1 de desembre de 2025 per als vehicles més contaminants –els que no tenen etiqueta ambiental– d’aquells que no són residents a Reus, mentre que per als reusencs l’amenaça de multes serà efectiva fins a finals del 2027. Els canvis al calendari, aprovats durant el ple d’abril, han servit per tombar totes les al·legacions que s’havien presentat per matisar, canviar o retirar la futura normativa de mobilitat. En el període legal habilitat, el projecte ha rebut 5 al·legacions per part de ciutadans, col·lectius o patronals que, d’alguna manera, tenen els seus dubtes sobre com s’ha d’aplicar la ZBE i, d’aquesta manera, van registrar un text que introduïen modificacions.

El govern local ha descartat totes les peticions per diferents motius, si bé resulta interessant saber quins arguments han esgrimit davant l’administració pública aquells que tenen la mosca al nas.

La pagesia vol circular-hi

Un dels col·lectius més vehements ha estat Unió de Pagesos, que ha reclamat «més sensibilitat amb el sector agrari» i, per això, ha demanat que els tractors puguin circular lliurement dins l’àrea restringida, en la línia del que contempla el Reglament Europeu. Al text registrat, la pagesia considera que és una exempció «necessària» perquè el sector guanyi coll per «renovar» els vehicles agraris al ritme que exigeix l’ordenança. «La tecnologia no està suficientment desenvolupada i l’autonomia en els recorreguts, així com els costos en les avaries també són un factor limitant», argumenta el sindicat, en referència als vehicles elèctrics i híbrids. L’executiu local, en boca de la regidora de Seguretat, Dolors Vázquez, ha llançat per terra les aspiracions dels pagesos al·legant que la ZBE «no disposa de superfície agrícola dins el perímetre» i que «no està previst que la maquinària agrícola hagi de circular per l’interior». A més, Vázquez, ha recordat que els professionals del camp es poden acollir als 24 permisos anuals per a vehicles sense dispositiu ambiental sense haver de fer cap tràmit.

El tracte cap a les motos

També ha presentat batalla l’Associació Nacional d’Empreses del Sector de Dues Rodes (ANESDOR), que ha reclamat protegir «la singularitat de la moto i els vehicles lleugers», i donar-los «un tractament diferenciat dels cotxes» perquè, sobretot, recorden que contaminen menys i les restriccions haurien de ser proporcionals a l’impacte ambiental. En aquest sentit, segons explica al Diari el secretari general d’ANESDOR, Jose María Riaño, en relació a les restriccions, «demanem que les motos vagin un esglaó per darrere del cotxes», al marge de demanar que les limitacions «comencin més tard». Contra això, la regidora Vázquez esgrimeix que el contingut de les al·legacions «defuig les competències de l’Ajuntament».

A més, l’Associació Professional de Companyies Privades de Serveis de Seguretat (APROSER) ha posat en coneixement de l’Ajuntament la necessitat de permetre que els vehicles blindats poguessin operar amb normalitat dins la ZBE. Doncs bé, la regidoria del ram ha recordat que l’ordenança de mobilitat ja contempla aquesta possibilitat.

Els ciutadans hi diuen la seva

Al marge d’aquests col·lectius, tres persones a títol individual han dedicat temps i tinta a matisar el projecte de mobilitat. Les més extenses han estat les presentades per Ana Casas, que s’ha queixat de l’afectació econòmica, les alternatives insuficients i la manca d’un estudi ambient i social. També ha alertat de l’impacte al comerç local i ha demanat ajudes per comprar vehicles verds i l’ampliació dels aparcaments dissuasius. Un altre ciutadà, Salvador Martín, dubtava de probles de contaminació a Reus. Per acabar, el regidor expulsat de Vox, Julio Pardo, ha demanat la retirada de la ZBE. A això, el govern respon que són «aportacions subjectives i de caràcter ideològic i polític».

tracking