Reus

De morosos a amfitrions: inquilins sense pagar anuncien la casa a Booking

Els llogaters acumulen tres anys sense pagar el lloguer i tenen reconeguda la vulnerabilitat segons la Llei 1/2022, però el propietari denuncia que mantenen un tren de vida elevat

De morosos a amfitrions: inquilins sense pagar anuncien la casa a Booking

Ot Broch
Publicado por

Creado:

Actualizado:

Un imprevist familiar i les dificultats per pagar la hipoteca que se’n van derivar van empènyer el reusenc Joaquim Àlvarez i la seva dona a llogar l’únic habitatge que tenien en propietat, una casa a la urbanització Aigüesverds de Reus. Ara, el matrimoni denuncia que fa més de tres anys que els inquilins no paguen el lloguer i que, a més, han anunciat la suite de l’habitatge a la plataforma Booking com a allotjament turístic. L’Agència Tributària ha sancionat Àlvarez amb una multa de 5.000 euros per aquesta irregularitat, i li reté 500 euros de la nòmina.

Mentrestant, el matrimoni afectat, amb tres fills, continua fent front a la hipoteca, que des del juny de 2023 ha passat dels 820 als 1.260 euros mensuals. Sumant-hi l’embargament, les despeses comunitàries i altres càrregues, Àlvarez calcula que l’habitatge li costa prop de 2.000 euros al mes. Des del 2019 viuen en una masia propietat d’uns amics, però denuncien al Diari que la situació és insostenible: «Ens han deixat sense estalvis i ens estem arruinant».

L’inquilí és agent immobiliari

Els llogaters, una parella amb també tres fills, no van aixecar sospites en un inici. Durant el primer any, van complir amb el pagament pactat. «Vam acordar 550 euros perquè ell, que treballa d’agent immobiliari a una empresa de Reus, va dir que faria reformes i que tenia intenció d’acabar comprant la casa», explica Àlvarez. També va accedir a que els pares de l’inquilí anessin a viure a la casa i s’hi empadronessin.

El segon any, quan la renda va pujar als 800 euros estipulats, van començar els retards i els impagaments. «L’individu justificava aquestes demores amb problemes econòmics derivats de la pandèmia i la separació amb la seva parella, que ja no viu a la casa», afegeix el propietari de l’immoble. A partir del juny de 2021, ja en l’últim any de contracte dels tres signats, no van tornar a pagar cap mensualitat.

Captures de pantalla de l’habitatge anunciat com a allotjament turístic, amb ressenyes de clients.

Davant d’aquest escenari, Àlvarez, que subratlla que en cap moment va guanyar diners amb el lloguer, va recórrer als Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus. Segons explica, li van oferir cobrir el deute acumulat, però amb la condició que renovés el contracte de lloguer per un any més. Això es deu al fet que els serveis municipals havien tramitat prèviament un informe que reconeixia la situació de vulnerabilitat dels llogaters, atenent-se a la renda declarada per l’inquilí.

Àlvarez va optar per comunicar als llogaters que no els renovaria el contracte. A més, els va oferir condonar el deute pendent si marxaven. «Ens deien que en tres mesos trobarien una altra vivenda i marxarien». Això es va anar repetint fins que, finalment, el novembre de 2022 van presentar la denúncia al jutjat de primera instància de Reus. «Van al·legar que vivien amb els pares, que són d’edat avançada. Haurien pogut fer fora el matrimoni, però no els pares», relata Àlvarez.

Un tren de vida elevat

Segons el propietari de l’habitatge, la condició de vulnerabilitat reconeguda no reflecteix el nivell de vida real dels inquilins. «Ell és soci del club de golf, han instal·lat una piscina de 9.000 litres al jardí i sospitem que ha venut una casa al mateix carrer a través de la seva immobiliària», afirma Àlvarez. També assegura que l’habitatge ha estat anunciat diverses vegades a Booking com a allotjament turístic. «Hi ha comentaris de clients que s’hi han allotjat. Aquests dormien a la suite mentre la família continuava vivint a la casa».

Per denunciar aquesta irregularitat, Àlvarez va aportar proves i documentació a l’Oficina d’Atenció Ciutadana i al Síndic de Greuges de Reus. «Vaig demostrar que aquesta persona té ingressos suficients, però no han volgut revisar res. Si realment és vulnerable, que li ofereixin un habitatge assequible. Jo no m’he de fer càrrec de mantenir-los», lamenta.

El consistori subratlla que la comprovació de les dades de vulnerabilitat correspon a la justícia

Per la seva banda, fonts de l’Ajuntament de Reus expliquen que l’informe de vulnerabilitat es va emetre «basant-se en les dades econòmiques de la família a les quals l’administració local té accés», seguint els criteris establerts per la Llei 1/2022, «homogenis per a totes les administracions locals». També remarquen que el consistori «no té capacitat ni competències» per determinar si aquestes dades són falses o incompletes, i que aquesta valoració correspon a una administració superior o a la instància judicial.

Els inquilins conviuen amb els turistes

Encara que actualment l’anunci de la casa a Booking ja no permet fer reserves, els propietaris asseguren haver-la detectat anunciada en plataformes internacionals. Els inquilins convivien amb els turistes. Així mateix, Àlvarez sospita que els ingressos que se n’obtenen es deriven al compte bancari dels pares de l’inquilí, «que no tenen NIE ni han regularitzat la seva situació». Un fet que, segons denuncia, els permet seguir al·legant baixos ingressos i mantenir el reconeixement de vulnerabilitat.

Última demanda presentada

Els propietaris van presentar una segona demanda de desnonament per impagament i reclamació de rendes el 3 d’abril de 2024, però el procediment encara no ha avançat. «Necessitem justícia. Ens està creant problemes a la família i estem desesperats», lamenta Àlvarez.

La família afectada, davant del seu habitatge ‘inquiocupat’. foto: alfredo gonzález

Els llogaters van ser reconeguts com a vulnerables pels

Serveis Socials

tracking