Festa Major de Sant Pere
La Festa Major de Reus es fa inclusiva: el dret universal de viure-la en viu
Les entitats socials agraeixen que es despleguin un tram tranquil i un tarima elevada per a persones amb alta sensibilitat i mobilitat reduïda: "Se senten inclosos"

El tram tranquil, durant el seguici petit.
Un a un, els elements festius del seguici petit circulen pel recorregut habitual. El soroll, el foc i l’emoció es disparen notablement. És la Festa Major petita, però és igual d’intensa. Les colles que hi participen, en entrar al carrer Hospital, no fan foc i redueixen el volum de la música dràsticament. Ho fan perquè passen per l’anomenat tram tranquil, un espai pensat perquè les persones amb alta sensibilitat puguin gaudir de la festa, els seguicis i les processons. Perquè la Festa Major és cosa de tots i totes. I per a tots i totes. Durant la processó d’aquest diumenge 29 de juny, el tram tranquil s’habilitarà al carrer de Sant Pere Apòstol.
Un dels col·lectius que agraeixen aquest gest són les persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) i les seves famílies. La presidenta de l’Associació Supera’t de Reus, Mònica Bellido, aplaudeix al Diari que les institucions públiques potenciïn aquestes mesures inclusives. “Les persones amb diversitat funcional o TEA abans no les veies a la festa, gaudint-la”, resumeix Bellido. Per a ella, el fet de participar de la cultura popular “és fonamental per al desenvolupament humà” i, a les persones amb TEA, les “ajuda a relacionar-se de manera natural”.
Petita modificació amb grans beneficis
El tram tranquil n’és un exemple. “És una petita modificació que ajuda tothom a gaudir. Els balladors, dansaires i músics poden fer la seva tasca, és un espai breu i no es distorsiona la festa”. Segons Bellido, les persones amb TEA “se senten més incloses” pel fet que els tenen en ment. “Es desprenen emocions per part dels nens, però també per part dels pares i mares que els poden acompanyar”. Fins al moment, aquest col·lectiu es conformava amb veure la Festa Major a través de la televisió, cosa que generava una distància emocional amb la ciutat. A més, Bellido agraeix que els elements del seguici —que fan formacions al respecte— tinguin més sensibilitat: “Hi ha interès i ganes d’aprendre, i més quan els ho expliques i ho transmets”.
Al marge del tram tranquil, durant aquest divendres 27, dissabte 28 i diumenge 29, s’habilita un espai elevat a la plaça del Mercadal, una tarima reservada per a persones amb mobilitat reduïda. Entre les mesures aplicades, també es reparteix el programa de festa transcrit en braille o la interpretació en llengua de signes catalana d’algunes retransmissions televisives o de Sant Pere. Totes aquestes mesures s’emmarquen en el programa «Festa Major per a tothom», que promou la inclusió en l’àmbit festiu i cultural. En una entrevista al Diari, l’alcaldessa Sandra Guaita va afirmar que es van incorporant mesures “a mesura que es detecten les necessitats”.