Más de Reus

400 racions de cansalada, ronyó i fesols, últim record del dia del 'mandongo' de Capafonts, al Baix Camp

El poble va deixar de fer la matança del porc als anys cinquanta però ha recuperat l'esmorzar popular

ACN

Whatsapp
Una cua de visitants esperen la ració de l'esmorzar popular del 'mandongo' a Capafonts. FOTO: ACN

Una cua de visitants esperen la ració de l'esmorzar popular del 'mandongo' a Capafonts. FOTO: ACN

Capafonts, al Baix Camp, s'ha omplert aquest diumenge de visitants, vinguts d'arreu de la demarcació de Tarragona per degustar l'esmorzar popular de la Festa Popular del 'Mandongo', que ha arribat a la setzena edició. Com en molts municipis catalans, Capafonts va deixar de fer la matança del porc als anys cinquanta però va decidir recuperar una part del que significava la festa familiar: l'esmorzar popular. "Abans, al poble, cadascú matava el porc a casa, es convidava a la família i amics i per esmorzar es coïa magre i cansalada, fetge i ronyó i, amb l'oli de magre, es feien els fesols", ha explicat Lourdes Buldó, presidenta de l'Associació de Dones Verge de Barrulles, l'entitat que va decidir recuperar el plat en una jornada gastronòmica. Aquest diumenge, s'han servit més de 400 racions.

Buldó ha recordat que, avui dia, al poble no tenen permís per matar el porc a casa i només s'ha pogut recuperar l'esmorzar típic del dia. Amb tot, ja fa anys que la tradició va perdre sentit: "abans no hi havia carnisseria i la gent matava el porc a casa i se'l guardava per tot l'any, ara amb tantes carnisseries ja no té sentit guardar-lo per tot l'any", ha dit la presidenta de l'Associació de Dones, que aquest diumenge ha servit desenes de racions. 

A l'entrada de Capafonts, d'un centenar d'habitants, s'han agrupat les desenes dels cotxes de visitants que han arribat al poble per degustar l'esmorzar típic. Aquesta és una festa de referència a la demarcació perquè en pocs municipis es conserva part de la tradició del dia de la matança del porc. Abans d'arribar a les 14 hores, s'han repartit 400 racions i els cuiners han alertat que, si arribaven més visitants, potser no els podien servir. L'allau de gent no és nou: altres anys ja hi ha hagut visitants que han hagut de tornar a casa sense poder tastar l'esmorzar. Tant és així que fins i tot hi ha hagut persones que tenien previst arribar al poble i han reservat el seu tast: "han telefonat des de l'Espluga de Francolí per guardar vint plats", ha explicat Buldó.

Entre els visitants, vinguts de les Borges del Camp, Alcover o Valls, en Francesc Xavier Perelló, de Reus, ha explicat que ja fa anys que ve a la Festa Popular i que ja du al cos "uns quants plats". Tot, perquè li recorda a "la tradició de petit", quan la seva mare feia la matança del porc en un mas. No tan enduts per la nostàlgia, en Lluís i la Bea, dos joves de Constantí, han explicat que és la tercera vegada que s'acosten a Capafonts per viure la Festa i degustar el plat, cridats per l'encant del poble i per l'ambient.

La tradició

El dia del 'mandongo' començava habitualment amb una llesca de pa torrat amb oli i sal, fruita seca i aiguardent. Després, a mig matí, es feia un tast dels trinxats per fer botifarres, que servia per provar la quantitat de sal i pebre. Al migdia arribava el moment del dia en què es degustava el plat típic del 'mandongo', que consisteix en cansalada i magre, preferentment de la papada del porc perquè la carn és més gustosa, ronyó, fetge, i fesols. El sopar també era especial coincidint amb la matança del porc: es menjava una sopa de mandonguilles, seguit d'un plat d'escarola i romesco i, finalment, llonganissa fresca amb un tomàquet.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También