A la recerca d'un vermut de nassos

Arrenca el primer concurs de vermuts amb el tast a cegues. Prop de 50 marques han estat avaluades per un jurat eclèctic format per sommeliers, cuiners i bàrmans

19 mayo 2017 23:05 | Actualizado a 22 mayo 2017 21:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

La imatge d’ahir era inèdita. Un jurat de 24 membres format per sommeliers, enòlegs, cuiners, periodistes i bàrmans tenien una pila de copes al seu davant, una fitxa de tast i el seu cultivat criteri per avaluar fins a una cinquantena de marques de vermut d’arreu de Catalunya, cinc dels quals van treure el cap per primer cop en aquest certamen perquè ni tan sols han aparegut al mercat. Totes elles volen esdevenir el millor vermut del país i competeixen en la primera edició dels Premis Vinari del vermuts catalans que se celebren a Reus.

El jurat distribuït en quatre taules comentava, constantment, la jugada a l’espai de Cal Massó on es va dur a terme el tast a cegues que va donar el tret de sortida al concurs. Una observació estrictament visual establia el primer contacte entre els membres del jurat i el vermut. Seguidament, era el moment de comprovar les qualitat olfactives i finalment les gustatives. «A diferència del vi, el vermut és més complex perquè aromàticament és més expressiu», comentava Ester Bachs, la directora dels premis. Ho és gràcies a les herbes, les plantes o les arrels que pot contenir i que fan que aquell vermut esdevingui diferent de la resta.

La Iolanda Bustos, la xef especialitzada amb gastronomia botànica d’herbes i flors i propietària del restaurant La Calèndula de Girona, ja començava a prendre nota per incorporar aquests vermuts a la seva carta. «N’he tastat algun que he pensat que el podria posar en un plat de peix. Un vermut blanc extra dry donaria molt d’aroma i poca dolçor», explicava amb passió la xef. De fet, l’amanida de 40 ingredients que té Bustos a la seva carta la serveix amb un vermut. Aquest jurat tan eclèctic proporciona un valor afegit a les fitxes que elaboren per escollir els millors vermuts. És el primer cop, per exemple, que en un tast hi participa el sector dels bàrmans, un actor també clau ja que molts còctels contenen vermut.

El sommelier del prestigiós restaurant Sant Pau, de la Carme Ruscalleda, també hi era present i mentre avaluava el vuitè vermut dels 50, comentava que «hauríem de començar a demanar als restaurants una marca concreta», explicava JosepLluís Gómez. «Al Sant Pau el servim d’aperitiu», afegia.

Ahir el jurat va seleccionar 10 vermuts que han passat a la final, prevista el proper divendres 24, al Museu del Vermut, on es decidiran els pòdiums d’or, plata i bronze de tres categories diferents i s’atorgarà el Gran Vinari d’Or, el vermut que millor puntuació obtingui.

Comentarios
Multimedia Diari