Acaba la primera fase de millora del Castell d’Escornalbou

Demà hi ha organitzada una festa per celebrar l’arribada de l’aigua potable i donar a conèixer als veïns de la zona en què consisteix l’Operació Baronia d’Escornalbou promoguda per la Diputació

07 junio 2019 16:39 | Actualizado a 08 junio 2019 16:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La primera fase de la remodelació del Castell Monestir d’Escornalbou (Riudecanyes), que preveia la millora de l’entorn de la Baronia d’Escornalbou, ha acabat. Fa poc menys d’un any van començar les obres per abastir d’aigua potable i ordenar l’entorn natural i patrimonial de l’edifici històric.

Es tracta d’un projecte impulsat per la Diputació de Tarragona que preveu una inversió superior als quatre milions d’euros. Els primers canvis han costat 1.704.919 euros, 613.908 dels quals s’han finançat amb un ajut del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Els canvis al voltant del Castell seguiran en els pròxims mesos, distribuïts en tres fases diferents. S’executaran entre enguany i el pròxim, i entre altres intervencions, preveuen la posada en marxa d’una aula de formació forestal, la recuperació i millora dels camins i senders que comuniquen les set poblacions amb el castell monestir d’Escornalbou, la restauració de l’església i de la torre, la consolidació de l’estructura de la planta noble, la rehabilitació de les golfes, la teulada i les antigues dependències, i la creació d’un espai d’acollida de visitants i d’una àrea de repòs.

La tercera part inclou la promoció turística, cultural i de lleure de l’espai, acollint esdeveniments puntuals i impulsant activitats que atreguin el turisme cultural i familiar.

La Diputació de Tarragona va engegar l’Operació Baronia d’Escornalbou amb la intenció de complir diversos objectius com mobilitzar els visitants, contribuint a generar un conjunt d’activitats econòmiques d’iniciativa privada que ajudin a assolir l’equilibri territorial dels pobles de la Baronia.

També buscaven aprofitar els recursos existents per atreure nous usuaris del turisme cultural i amb interès pel patrimoni històric i artístic que s’allotja a les poblacions de la Costa Daurada Central. Alhora, pretenien afavorir l’ocupació i la dinamització econòmica i posicionar estratègicament la zona en els àmbits de major potencial.

Entorn del Castell Monestir ja s’han restaurat les construccions existents, reconstruint teulades de coberts, corralines, corrals i cases amb l’objectiu d’afavorir la interpretació de la vida monàstica i secular. D’altra banda, també s’hi ha instal·lat la canonada que ha permès dur aigua potable a l’edifici. Fins ara, l’abastament d’aigua al Castell Monestir d’Escornalbou es feia mitjançant camions cisterna. Precisament aquesta millora se celebrarà amb un acte demà.

Festa d’inauguració

Serà demà a les sis de la tarda quan hi hagi la trobada festiva amb els set municipis de la Baronia d’Escornalbou. A l’interior de l’església tindrà lloc la presentació de les diferents actuacions finançades pel fons FEDER.

Després d’explicar als assistents en què consisteix el projecte, actuaran grups festius dels municipis de la zona. A la festa d’inauguració de la primera fase hi seran representants de la Generalitat i la Diputació i els alcaldes de l’Argentera, Colldejou, Duesaigües, Pradell de la Teixeta, Riudecanyes, Torre de Fontaubella i Vilanova d’Escornalbou.

Comentarios
Multimedia Diari