Más de Reus

Acaba la restauració completa de la capella del Santíssim de Riudoms

Ahir al matí es va retornar al seu lloc originari el sagrari, l’última peça del conjunt que faltava per intervenir

Montse Plana

Whatsapp
Al centre de la imatge, el sagrari col·locat al seu lloc de la capella del Santíssim, ahir al matí. FOTO: ALBA MARINÉ FOTO: ALBA MARINÉ

Al centre de la imatge, el sagrari col·locat al seu lloc de la capella del Santíssim, ahir al matí. FOTO: ALBA MARINÉ FOTO: ALBA MARINÉ

Ahir a primera hora del matí, la parròquia de Sant Jaume de Riudoms rebia amb els braços oberts el sagrari d’alabastre de Sarral, la peça central de la capella del Santíssim. Feia un mes que havia estat traslladada al taller de l’empresa reusenca AVALL per tal de ser restaurada després que mesos enrere ja s’hagués realitzat un treball previ de sanejament, desinfecció i restauració de tota la capella, construïda per Damià Roig de Riudoms i el seu germà al llarg de l’any 1878. D’aquesta manera, les obres, promogudes per mossèn Josep Mateu Guarro, arriben al seu final.

Tot començà l’estiu passat, quan Guarro decidí actuar per un total de 125.000 euros sobre les humitats presents a la capella del Santíssim provocades per antigues filtracions de la coberta i per la capil·laritat del subsòl i el pas del temps.

Una empresa constructora de l’Espluga, Teixidó Garrell S.L., s’encarregà, sota la direcció dels arquitectes Joan C. Gavaldà, Jordi J. Romera i Joan Alonso, de tasques com el sanejament dels revestiments de murs, malmesos per la humitat, el tancament de fissures o el desmuntatge de capes modernes de pintura per trobar els colors inicials.

D’altra banda, l’empresa reusenca AVALL es va fer càrrec de la desinfecció dels retaules, la restauració de l’altar major, així com del Sagrat Cor de Jesús, el retaule del Sagrat Cor, la Mare de Déu del Roser o els bancs.

El 26 de novembre passat, la capella ja restaurada va ser beneïda per l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol i Balcells, però encara faltava una última peça perquè estigués tot enllestit: el sagrari, una microarquitectura neoclàssica coronada per una cúpula. L’element va ser desmuntat, netejat i posteriorment s’aplicà un producte per prevenir futures oxidacions. Els treballs han tingut una durada d’un mes.


El torn del Jesús de Natzaret
Ahir mateix, i aprofitant el retorn del sagrari, l’empresa AVALL es va emportar cap al taller un dels misteris més destacats de Riudoms, el Jesús de Natzaret, propietat de la Confraria de Jesús de Natzaret. En aquest cas, la junta de la confraria ha decidit restaurar la imatge després de 20 anys sense intervenir-la. Els treballs es faran just abans de Setmana Santa i consistiran en, per exemple, eliminar repintats i reconstruir les parts que hi falten.

Temas

  • REUS

Comentarios

Lea También