Adéu a la històrica torroneria reusenca Antonio Plá Ferrándiz

El negoci familiar, que feia més de 135 anys que oferia torrons de Xixona als reusencs, tanca les portes del carrer Llovera número 49, després de la mort de Sara Verdú, quarta generació

10 noviembre 2020 06:40 | Actualizado a 11 noviembre 2020 08:51
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’aparador de la torroneria Antonio Plá Ferrándiz llueix buit per primera vegada des de 1885, quan la primera generació de la família va iniciar el viatge Xixona-Reus. L’acomiadament d’un dels establiments més antics de la ciutat just abans de les commemoracions de Nadal posa fi a una llarga i dolça tradició.

La defunció de la Sara Verdú Plá al juny, quarta generació de la família i qui regentava la botiga amb el seu marit Josep Espí, sumada a la situació tan complicada que ha deixat la Covid-19 han provocat que la torroneria tanqui definitivament. Ha estat en Josep qui, a través d’un anunci col·locat a la vitrina del comerç, ha comunicat aquesta amarga notícia amb un especial agraïment a la seva clientela habitual: «Donant-los les gràcies a tots per la seva fidelitat, comprensió i mostres d’afecte que any rere any, durant aquests 135 anys, ens han fet sentir i viure a aquesta família com uns reusencs més».

La història de la torroneria es remunta a l’any 1885 quan Antonio Plá Ferrándiz va iniciar el seu viatge a Reus des de Xixona (Alicant), una regió molt arrelada a la fabricació i venta de torrons, i va decidir emprendre un negoci que s’ha mantingut com un dels més reconeguts de la zona.

Mentre que una part de la família va decidir quedar-se permanentment a la capital del Baix Camp, l’altra va decidir vendre els seus productes només durant les festes i per tant, anar i tornar cada Nadal. D’aquesta manera va iniciar la tradició del local del carrer Llovera número 49, que any rere any rebia les generacions dels Plá Ferrándiz i obria les seves portes per donar inici a les festivitats.

La noticia ha commocionat a molts reusencs a les xarxes socials que han vist com un altre dels comerços de tota la vida s’ha vist obligat a tancar. Després de 135 anys oferint torrons a milers de famílies de la ciutat, la torroneria Antonio Plá Ferrándiz diu adéu a la seva tradició centenària.

A la ciutat de Reus encara queden una quinzena de botigues centenàries, tot i que amb el pas del temps moltes d’elles van abaixant la persiana, com és el cas de Sucesores J. Navàs, Llauneria Mata, Sastreria Queralt o Merceria Sardà. D’altres, encara es mantenen vives. Antiga Casa Pedreny, fundada el 1815, és, per ara, la més antiga de Reus, amb més de 200 anys d’història.

Comentarios
Multimedia Diari