Afectats de la Cooperativa de l'Aleixar demanen celeritat a la justícia

Han passat tres anys i tan sols han recuperat un 10% de les pèrdues. Molts dels 200 afectats són persones grans, sense estalvis

12 enero 2022 19:00 | Actualizado a 13 enero 2022 17:43
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 200 veïns de l’Aleixar esperen, encara, que es faci justícia després de perdre els seus estalvis al 2018, quan va fer fallida la secció de crèdit de la Cooperativa del poble. El forat econòmic és de més de tres milions d’euros i, per ara, tan sols han pogut recuperar el 10%. Tot, perquè l’Ajuntament va comprar les oficines i magatzems de la cooperativa per 324.604 euros amb recursos propis. Però des de llavors, el cas pràcticament no ha avançat gens «i necessitem celeritat. N’hi ha que han perdut absolutament tots els seus estalvis», recorda Imma Vilella, de la Plataforma d’Afectats de la Cooperativa de l’Aleixar.

A l’octubre de 2020, els afectats es van concentrar per reclamar justícia. «Després de fer soroll, es van fer algunes citacions als jutjats. Però no ha passat res més...», lamenta Vilella, que veu la celebració del judici a molt llarg termini. «Però mentrestant, hem perdut molts diners i, a més, n’hem de posar de la nostra butxaca» per fer-se càrrec dels costos de tot el procés judicial.

La Plataforma d’Afectats va presentar al juliol de 2020 un contenciós administratiu contra la Generalitat, per entendre que no va dur a terme de forma adequada els mecanismes de control de els arques de l’entitat. Més recentment, la mateixa plataforma ha interposat una altra demanda contra l’auditor, ja que també es considera que és part responsable a l’entendre que no es van seguir els procediments establerts. Tal com explica Vilella, així es va decidir en una reunió celebrada el 30 de juny al poliesportiu i es va acabar presentant el passat mes de setembre. Però més enllà d’això, el cas no ha avançat. És el Jutjat d’Instrucció número 3 de Reus qui instrueix la causa penal, amb l’exdirectora de la secció de crèdit com a principal investigada.

Un dia «horrorós»

Més de tres anys després de la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa de l’Aleixar, els afectats encara recorden aquell dia. «Va ser horrorós», diu Imma Vilella. Tothom va perdre diners, «però no hi ha que ho van perdre absolutament tot... Tots els estalvis d’una vida», subratlla. Molts són persones grans del poble, «que només tenen la petita paga de la jubilació, després d’haver treballat a la pagesia tota la vida». Tot s’agreuja amb la lentitud de la justícia «i el pitjor és que molts viuran els seus últims anys amb aquest neguit, havent de malviure», lamenta. De fet, en aquests tres anys, ja han traspassat gairebé una desena dels afectats. També remarca que hi ha molts casos de depressió arran del cop dur que va representar la fallida i la pèrdua dels estalvis. «D’altres, hem hagut de buscar una segona feina» per tal de poder remuntar, afegeix.

Malgrat tot, l’únic que poden fer és esperar. L’Ajuntament, per la seva banda, no poden fer res més. Tan sols van poder ajudar a retornar una petita part amb al compra de les oficines i magatzems de la cooperativa. També des del primer moment, el consistori va posar en marxa un pla de contingència per ajudar tots els afectats que ho necessitessin. «Però sembla que no interessem a la justícia... Deuen pensar que només som 200 persones, i no es té en compte tot el patiment que hi ha darrere», es denuncia des de la Plataforma d’Afectats.

Comentarios
Multimedia Diari