'Agermanem entitats'

L’associació Mandrilia té l’objectiu de crear projectes culturals on participi tota la ciutadania amb una finalitat inclusiva i de qualitat

07 junio 2017 11:34 | Actualizado a 14 noviembre 2017 13:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’associació cultural Mandrilia es va crear de forma oficial al voltant del mes de juny del 2014. Es tracta d’un col·lectiu que des dels seus inicis ja estava d’allò més implicat en el teixit associatiu de Reus amb l’objectiu de promoure l’entreteniment i la cultura de caràcter inclusiu i de qualitat. Es focalitzen en defensar la visibilització de la cultura popular i la seva reflexió. «Tot i que molts cops ens pregunten què és el que fem exactament, hem de dir que en molts casos funcionem per rampells», explica Xavier Mèlich, un membre del col·lectiu. De fet, un dels actes més sonats de Mandrilia va ser una paròdia que van dur a terme pel Nadal del 2016 amb la campanya del Conte de Nadal, anomenada Reus, un Nadal d’insomni. «Vam mirar de fer promoció d’un espectacle per al tió, va passar per diversos canals digitals i va ser tot un trampolí per a nosaltres», recorda. Un dels esdeveniments que també els caracteritza són les Mandriliades. Es tracten de festes amb música, les quals han anat evolucionant a tot un concepte.

Enguany se celebrarà la cinquena edició. «Una part de la nostra crítica és que no hi havia espais públics a Reus per dur a terme aquests esdeveniments. Enguany tornem a fer-ho al Morell, com l’any passat. A diferència d’aquí, allà ens donen moltes facilitats», rebla Mèlich. La celebració es durà a terme el dia 2 de setembre a la Granja dels Frares. Pel que fa a la seva naturalesa, des de Mandrilia es desenvolupen activitats «per una ciutat inquieta, amb el valor afegit d’ajuntar la ciutadania. Agermanem entitats». I es pensen que l’eina més important és la implicació de la gent, i pretenen donar un factor divulgatiu a tots els seus productes.

Segons l’agrupació, l’eina més important que pot tenir una ciutat és la implicació de la seva gent per tal de dur cap endavant idees

Espectacles per aprendre

«Quan vam fer l’obra de teatre dels sopar dels il·lustres, volíem que la ciutadania es quedés amb quelcom més important que l’actuació en si: qui va ser Pere Mata, Eduard Toda, Pau Font de Rubinat o Evarist Fàbregas. És a dir, que és vital que s’aprengui tot veient un espectacle», explica Mèlich. En aquesta línia, s’ha d’esmentar el projecte ‘Reus 1937’, del qual Mandrilia n’és impulsora i llueix el segell de Reus Capital de la Cultura Catalana. Del 12 al 16 de juliol faran una recreació històrica de la Guerra Civil en l’àmbit de la rereguarda. «Aprofitant que s’han fet 80 anys de les bombes a Reus, podem aprofundir en què va passar als refugis», introdueix el tema Mèlich. Hi haurà explicacions històriques i exposicions amb coneixements innovadors a peu de carrer. «La gent no ha de venir expressament, s’ha de sentir interpel·lada mentre va passejant», resol. Ara estan en ple procés de cerca de col·laboradors com ara entitats i ciutadania. Per a més informació, els interessats tenen disponible el correu: 1937.reus.2017@gmail.com.

A l’entitat, de caràcter heterogeni, no hi ha un nombre fix de participants, tot i que de socis en són prop de 70. «Funcionem per projectes. Si hi ha  gent interessada en la Mandriliada, s’apunta. Així gestionem millor el volum d’activitats», conclou Mèlich.

Comentarios
Multimedia Diari