Agustí Segarra: 'Reus ha de liderar una xarxa de ciutats mitjanes'

El catedràtic considera que els municipis han de recuperar pes i lluitar contra el centralisme de Barcelona

16 noviembre 2018 10:36 | Actualizado a 16 noviembre 2018 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Agustí Segarra va pronunciar ahir una conferència al Palau Bofarull de Reus, en el marc dels actes del centenari de Foment Empresarial. Segarra, catedràtic d’economia aplicada, va exposar els reptes de futur que ha d’encarar Reus per recuperar lideratge. 
Després d’una llarga exposició de la situació econòmica global actual i una anàlisi del paper dels economistes per entendre el món en què vivim, Segarra va anar directe al gra: «Reus ha de liderar una xarxa catalana de ciutats mitjanes».

La tesi és agosarada, i ell mateix s’esmenava, durant la conferència, assegurant que «cal fugir de la retòrica i anar a pels fets», però l’argument és sòlid i fonamentat. Al parer de Segarra, «tots som Camp de Tarragona», i proposa fugir de batalles de campanar entre les dues principals ciutats de la regió. «Cal fer menys comparacions [entre Reus i Tarragona] i més cooperacions». Destacava ahir Segarra el paper dels dos ajuntaments per sumar esforços en qüestions de vital importància com el transport interurbà, però també deixava clar que si el territori vol fer un salt endavant, les dues ciutats estan obligades a entendre’s.

Però cal fer un pas més enllà, i aquest pas només es farà si Reus pren les regnes i es posiciona sense embuts com a conductor del tren. De fet, el catedràtic va arribar a dir que «el salt Tarragona no el farà sense Reus, perquè a Tarragona tenen molts complexos». L’afirmació és agosarada i de ben segur que pot generar polèmica. «Reus té capacitat per treure a ballar el més tímid», deia, deixant clar que a Tarragona no es té el tarannà necessari per fer-ho.

On és fort Reus? En els mercats. De fet, a Segarra li va cridar molt l’atenció, quan va venir a viure a la ciutat, que existís una plaça del Mercadal. Però ja d’entrada deixa clar que no s’ha d’apostar pels mercats tradicionals, sinó que cal optar per una econòmica diversificada i transversal. «Jo ara no apostaria per un sector en concret». Remarcava també que cal saber renovar-se i va posar l’exemple de diverses empreses que, per ets i uts, han decidit tancar en els darrers anys o ho faran pròximament. «El tsunami és radical i mereix una reflexió. Tanca el petit comerç, però a França n’hi ha de petit comerç». Per tant, tot i que deixava clar que «és impossible combatre les multinacionals», també deixava oberta la porta que, amb les idees clares i les ganes de treballar fermes, es poden aconseguir moltes coses.

I aquí Segarra va esgrimir dos conceptes claus que, segons diu, per tarannà i potencialitat es poden exercir des de Reus.
El primer la creativitat. «El valor afegir no l’aporta ni el treball, ni el capital, ni el mercat. El valor afegit autèntic és el de la creativitat», assegurava. Considera que la potencialitat de les persones ben formades s’ha d’optimitzar i canalitzar en l’àmbit productiu.

El segon és la qualitat de vida del territori. «Perquè no venen grans empreses aquí quan tenim una millor qualitat de vida que a Barcelona i quan aquí es pot viure molt bé amb un 40% menys de sou?»

I tot plegat se sustenta en la idea mare de la conferència. La capacitat de Reus, al llarg dels anys, de reinventar-se i situar-se al mapa. I aquí és on Segarra considera que la capital del Baix Camp ha d’exercir de líder, encapçalar un lobby de ciutats mitjanes i combatre el centralisme de Barcelona. «La revolució industrial es va fer gràcies a les ciutats», va insistir.

Comentarios
Multimedia Diari