Albert Bermúdez: «Sovint diem que l'Orfeó és un hotel d'entitats»

Entrevista al President de l’Orfeó Reusenc. Albert Bermúdez obre la porta a tots aquells professionals i companyies que vulguin fer servir les instal·lacions

19 agosto 2021 22:10 | Actualizado a 20 agosto 2021 06:02
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Albert Bermúdez és el president de l’Orfeó Reusenc i director del projecte que dóna lloc a l’espectacle de nova creació –presentat públicament en el marc de la capitalitat cultural pels volts del 2017– anomenat Misericòrdia: de Reus al Cel. La representació, que compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Reus, l’Arxiprestat i el prior de la ciutat, Mossèn Joan Antoni Cedó, agrupa més d’un centenar de participants i es tracta d’un acte amb música –l’obra musical està creada per Albert Galcerà– i dansa.

Després que la pandèmia no permetés la seva realització l’any passat, enguany i en el marc de la presentació del cartell, formats i alguns actes de la Festa Major de Misericòrdia, va confirmar-se la seva realització amb dos passis el 17 de setembre a la Prioral de Sant Pere. Com a creador de la coreografia i el guió, Bermúdez aprofundeix en els preparatius de Misericòrdia: de Reus al Cel, així com en altres qüestions relacionades amb l’entitat.

Havent-se confirmat la realització de l’espectacle, en quines condicions el preparen?

Els assajos els vam començar al juliol, sempre atents a com evolucionava la pandèmia i les restriccions corresponents, i els estem duent a terme per grups de personatges, els quals duen mascareta, mantenen les distàncies i es desinfecten les mans. Abans de les funcions es farà test d’antígens a les persones que hi participen.

L’aforament de la Prioral serà, també, reduït i hi haurà un parell de passis per evitar aglomeracions el mateix dia de la realització de l’actuació. A més, per tal d’anar-hi, s’haurà de reservar l’entrada prèviament. D’aquesta manera, es comptabilitzarà la gent més fàcilment.

Hi haurà canvis, però, en la forma de fer habitual?

Hi haurà personatges que sortiran d’entre el públic i també hem polit diversos aspectes de la coreografia, tot i que l’essència i la història romanen intactes.

Hi havia més d’un centenar de participants entre cantaires, balladors i músics, entre altres. I enguany?

Hi ha encara més gent implicada i nova que ha volgut participar. A l’equip, no només hi ha la que surt a escena, sinó que també hi ha maquillatge, vestuari, ajudants, tècnics, etc. Hem trobat persones molt compromeses. I és que la història que expliquem, la de la llegenda de l’Aparició de la Mare de Déu de Misericòrdia, salvant les distàncies, ens fa emmirallar amb la situació actual de la Covid. Trobem emocionant que es torni a fer Misericòrdia: de Reus al Cel.

Havent conclòs la temporada teatral (i sense oblidar l’activitat de l’Esbart i els Bastons), quin balanç en fa de tot plegat?

Ha estat tot un repte adaptar tots els espais al context actual. Hem vist molt bona voluntat entre el públic i les companyies teatrals, i el món artístic en general, han tornat als escenaris amb moltes ganes.

També han acollit espectacles d’altres entitats, com ara el Bravium Teatre...

Entre entitats mirem d’ajudar-nos. Des del minut zero, vam parlar amb el seu president, en Ferran Figuerola, perquè disposés de les nostres instal·lacions. La nostra voluntat és fer servir la seu tot el que podem i, si la omplim amb més activitats, millor.

Projectes nous a l’horitzó?

L’entitat és de la ciutat i tenim molt d’espai. Sovint diem que l’Orfeó és un hotel d’entitats, en el qual qualsevol professional pot fer-se lloc. El nostre pensament és obrir-nos més enllà de la producció del teatre. Per exemple, ja s’oferien des d’abans de la pandèmia noves activitats, com ara cursos de balls de saló o música per a infants (0-3), per a socis i no socis. També en farem d’òpera i de cinema.

Comentarios
Multimedia Diari