Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Alumnes del Roseta Mauri de Reus creen una dutxa intel·ligent

Divuit estudiants de tercer d’ESO del centre educatiu presentaran el projecte a la First Lego League a Logronyo aquest cap de setmana

Cristina Valls

Whatsapp
Imatge de la maqueta de la dutxa intel·ligent 'ECOShower'. Foto: A. Mariné.

Imatge de la maqueta de la dutxa intel·ligent 'ECOShower'. Foto: A. Mariné.

Divuit alumnes de tercer d’ESO de l’Institut Roseta Mauri de Reus han elaborat una dutxa intel·ligent anomenada ECOShower. La presentaran aquest cap de setmana a la Gran Final de la First Lego League España, que se celebrarà a Logronyo. De fet, els estudiants marxaran avui mateix. 

La particularitat d’aquest invent és la seva capacitat d’estalvi a través d’uns indicadors de colors que canvien segons la quantitat d’aigua utilitzada. Segons detallen alguns dels alumnes creadors, «tens aigua calenta des de la primera gota, el nivell és personalitzable i pots aconseguir gràfics de consum per usuari». 

El projecte agrupa diferents llenguatges de programació

L’amplitud i la complexitat del treball han estat útils com per dividir els alumnes en diferents grups. Uns s’han encarregat de la programació, altres de la construcció de la dutxa, la seguretat elèctrica, la pintura i el vinil de la maqueta, entre altres fases. Gràcies al projecte, els estudiants han pogut conèixer de primera mà el món de la programació. «Hem pogut dur a terme diverses tasques per grups», estableixen els estudiants implicats en l’elaboració del projecte. 

Sobre l’experiència, el professor responsable de la pràctica, Toni Soler, la valora de manera «molt positiva». «Pensem que la programació és molt bona per a ells, perquè els estimula unes capacitats que considerem claus en el seu futur professional», expressa el professor de tecnologia de l’Institut Roseta Mauri de Reus. 

Els alumnes han creat una línia de marxandatge basada en l'invent per compartir-ho al certamen 

Hi ha moltes maneres de programar i amb aquest projecte de l’ECOShower hi ha diferents llenguatges emprats. «N’hi ha des de més senzills, com l’App Inventor per fer l’aplicació per a mòbil, o el del llenguatge Arduino, que és una mica més complex. Tot i que normalment s’estudia a quart d’ESO, l’hem treballat a tercer.

Combinar-los tots dos suposa fer un pas més enllà, ja que es genera un producte que és força interessant», completa el professor Toni Soler. Els Lego Legacy, que és així com s’ha denominat el grup compost per Ainara Redondo, Darius Florin, Estefania Szerencsi, Carlos Manzaneda, Marta González, Pedro José Ubeda, Anna Ortiz, Rizky Regui, Montse Lorenz, Ian Baena, Laura Masdeu, Anton Samuel, Iris Cruz, Josep Lluís, Andrea Rosa, Ivan Ortega, Gisela Pallejà i Judit Pallejà, ha elaborat una dutxa intel·ligent, un projecte que es va presentar a la First Lego League de Reus i que es presentarà ben aviat a la First Lego League d’àmbit estatal. 

Els alumnes de tercer d'ESO del INS Roseta Mauri. Foto: Alba Mariné.

A tall de curiositat, Soler esmenta que «tot i que vam concebre elaborar la dutxa com un projecte innovador, recentment i per a la nostra sorpresa, hem descobert que uns investigadors han creat un plantejament semblant. El fet que uns experts hagin pensat en una idea similar a la nostra, vol dir que anàvem pel camí correcte: el de la innovació. A banda, tindran molts més mitjans i eines per desenvolupar l’invent». 

L’Institut Roseta Mauri assistirà al certamen de Logronyo juntament amb l’Escola El Sagrat Cor de Tarragona. Hi participaran 55 equips de First Lego League, procedents de 33 tornejos classificatoris de tota Espanya posaran en comú tots els seus projectes científics, els seus robots i la integració de valors

La participació: compartir idees i conèixer equips

La First Lego League és concebut pels alumnes del centre com una trobada per conèixer nous equips. L’important és participar. Per fer-ho palès, han muntat un ‘photocall’ especial per a l’ocasió i productes de marxandatge, com ara imants, polseres i clauers relacionats amb l’invent per poder compartir. 

Temas

Comentarios

Lea También