Aprofundir en la història de Falset

El Castell de Falset-Museu Comarcal convida a través d’un espai museístic complet i immersiu a gaudir d’un viatge des dels orígens fins al present del territori

03 noviembre 2018 16:37 | Actualizado a 07 noviembre 2018 10:40
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amb l’objectiu de captar nous públics i refermar el paper del municipi de Falset com a punt de partida per conèixer el territori, el nou Castell de Falset-Museu Comarcal s’imposa com a un reclam turístic per visitants autòctons i forans. La mostra ajudarà al públic a aprofundir en la descoberta històrica i cultural de Falset. De fet, ho fa des de principis de setembre, quan es va inaugurar el nou equipament que va acollir una acurada tria de peces del Centre d’Estudis Falsetans.

«Han estat moltes les persones que han vingut a la comarca i que han passat pel Castell. Tot plegat, ens ha demostrat que era molt necessària la seva existència. A més, cada vegada hi ha més visites», assegura el regidor de Cultura a l’Ajuntament de Falset, Carlos Brull. I és que des que va obrir portes el Castell de Falset-Museu Comarcal –el 8 de setembre passat– hi han passat pel museu 1.698 persones. 

Amb tot, l’estrena d’aquest nou espai representa l’assoliment d’una assignatura pendent per part del municipi, ja que s’ha satisfet la demanda que hi havia d’aglutinar el llegat històric local de Falset en un lloc determinat, arran del tancament de l’antic museu des del 1990. Malgrat que fins al 2003 la comunitat educativa organitzés visites escolars de forma puntual.

«Era una reivindicació de la població i de la gent del Centre d’Estudis Falsetans, des d’on es volia disposar d’unes instal·lacions en condicions per poder deixar material i completar un inventari. En definitiva, hem pogut culminar el projecte en aquesta legislatura i l’hem ubicat al Castell de Falset on fa goig», afegeix Brull.

Les sales expositives 

Una de les qualitats de les sales expositives és que poden ser viscudes per tots els sentits, és a dir, són immersives i interactives. S’hi podrà veure des d’espais dedicats a la mort en l’època de la prehistòria; l’aparició del plom i l’arribada del comerç marítim en temps dels ibers i els romans; el sorgiment de Falset i l’edat mitjans; i els temps de la guerra en l’època moderna.

Amb motiu de la inauguració de l’espai, s’hi podrà veure una exposició temporal que repassarà la història del Museu, des dels seus orígens, amb figures com Salvador Estrem i Fa, i fins al nou Castell de Falset - Museu Comarcal.

«Per a tots nosaltres suposa un principi. En primer lloc, complementes l’oferta turística que hi ha a la població i fas més atractiva l’estada per a les persones que vinguin de fora. Aquest tret ens ajuda i, a la vegada, ens obliga a aportar quelcom de qualitat. El nostre objectiu és arribar a ser un museu registrat», afegeix el regidor de Cultura. 

«Això implicaria tenir exposicions temporals i que es generi un dinamisme i activitat útil per l’alumnat de les escoles del territori. En aquest sentit, Brull explica que potser «en un futur no molt llunyà, s’hi poden dur a terme també tallers participatius i didàctics pels assistents i arribar a poder intercanviar materials».

Tot plegat, suposa «un compromís del poble i de la comarca per anar tots a una. Requereix, però, una inversió econòmica», descriu Brull. Una de les màximes que es marquen des de la regidoria és atraure altres punts d’interès cap al poble de Falset. 

A hores d’ara, s’ha dut a terme «la part més complexa, que era donar-li forma a la instal·lació. A partir d’aquí, hem de crear una estructura de treballadors per poder tirar endavant el Castell de Falset-Museu Comarcal». «Necessitaríem un mínim de dues persones» amb algú que assumiria la direcció. 

«Ara hi ha una persona encarregada d’obrir i tancar el Castell de Falset - Museu Comarcal i, a més, té la responsabilitat de portar l’estadística dels visitants que vénen al llarg de la setmana i estar a l’aguait que no hi hagi cap mancança i s’hagi de notificar per tal de solucionar-ho», conclou. 

Comentarios
Multimedia Diari