Artemi Juncosa, l’home dels 500 pessebres

Reconegut com a Mestre Pessebrista per la Generalitat, amb 92 anys, continua desenvolupant la seva afició com si fos el primer dia

02 noviembre 2018 10:31 | Actualizado a 09 noviembre 2018 12:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Coincidint amb els actes de commemoració del 150è aniversari de les Germanetes dels Pobres a Reus, Artemi Juncosa ha inaugurat una nova exposició de pessebres. És l’enèsima que presenta, i es pot veure al vestíbul de l’edifici de la residència que l’entitat té al passeig Sunyer.  «Els diorames no tenen res a veure amb els pessebres», deixa clar, només arribar a l’exposició. En un pessebre, defensa, «hi podem posar de tot, fins i tot una màquina de tren. Tot depèn de l’època en què l’ambientis». Un diorama, per contra, representa un fet, «en el que no hi podem posar més coses que les que hi han de ser». 

Ara bé, ell mateix, per cridar l’atenció dels visitants a l’exposició, decideix prendre’s petites llicències als diorames. En un d’ells per posar un exemple, en els desposoris de Josep i Maria, decideix que la celebració tingui lloc en un altar que recorda, de forma no gens subtil, el de la Prioral de Sant Pere. O en un altre, situa l’Anunciació de la Mare de Déu davant una portalada que compta amb les columnes de la Casa Navàs. De fet, utilitza molt d’imaginari popular i de racons del territori coneguts per tothom, com el Castell d’Escornalbou, on situa un diorama sobre la Sagrada Família. Tot plegat són escenaris reproduïts amb exquisit detall fets a partir de porexpan o suro. 

El gran repte, les figures

Artemi Juncosa reconeix, però, que el que més costa a l’hora de fer un pessebre o un diorama és trobar les figures adients. «Fer-ne fer alguna a mida pot costar més de 100 euros, i per tant, com que sovint no trobo el que vull, m’ho fabrico com bonament puc», assegura. Diu que agafa figures que pot comprar en qualsevol mercadet i els dóna una nova vida. «Aquest Sant Josep, per exemple –assenyala una figura que es pot veure a l’exposició–, era un pastor que duia un be a les espatlles. El vaig fer passar pel martell per convertir-lo en un Sant Josep». Explica que algunes figures les pinta perquè tinguin els colors acord amb l’escenari, o fins i tot, en retalla algunes amb la serra «perquè són massa altes». És el cas d’una Mare de Déu, que va passar pel ribot «perquè li passava un pam a Sant Josep». 

Juncosa ha elaborat, al llarg de la seva vida, centenars de pessebres. «És pràcticament impossible dir-ne quants», tot i que reconeix que n’ha fet més de 500. «Cada any faig un pessebre, des dels 9 anys, però alguns anys n’acabo fent diversos, tres o quatre, i cal sumar-hi els diorames. Ja estic treballant en els de l’any vinent», explica. 

Fa 14 anys va cedir bona part dels seus muntatges a la Congregació Mariana de Reus, que continua exposant-los, quan s’acosta el Nadal. «Munten les figures d’una altra manera, a vegades no m’agrada com queden, però ja està bé», diu.

Comentarios
Multimedia Diari