Artistes i entitats pintaran les pilones del barri Santa Anna de Reus

Volen copiar l’acció artística que, any rere any, es realitza al carrer Comte de Tarragona. L’objectiu és decorar-les i convertir-les en un reclam

11 septiembre 2018 19:49 | Actualizado a 12 septiembre 2018 06:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una vintena d‘entitats s’organitzen a Reus des de fa més d’un mes per realitzar una acció artística conjunta. Concretament, volen decorar i pintar les pilones del barri de Santa Anna. L’acció encara no té data definida, tot i que els organitzadors asseguren que no es volen demorar, i que pretenen fer-ho al llarg dels propers dies o setmanes. Sigui com sigui, el fet de pintar les pilones es farà durant aquesta tardor. 

En total són 16 les entitats organitzades en aquesta acció sense precedents a la ciutat. Teixit associatiu de l’àmbit cultural, social i mediambiental que busquen dotar el barri de Santa Anna d’un nou atractiu. També s’ha contactat amb mitja dotzena d’artistes locals que col·laborarien amb l’acció de forma individual. 

Els organitzadors no se n’amaguen. Volen copiar, exactament, el que succeeix cada any al carrer Comte de Tarragona. Aquest passat mes de juliol, en aquest fotografiat carrer tarragoní, s’hi va realitzar la dotzena edició del que anomenen Pilons Parade. Les entitats, col·lectius i persones a títol individual s’apropien d’una pilona i la decoren com creuen convenient. L’esdeveniment, que va néixer quan els veïns van decidir, unilateralment, decorar les pilones que consideraven «molt lletges», s’ha convertit en tot un referent associatiu i també turístic. 

Aquest és l’objectiu que es persegueix des de Reus, aconseguir que les pilones del barri de Santa Anna ofereixin un nou atractiu cultural i turístic a la zona. Els organitzadors coincideixen en que també és una bona oportunitat per fer accions conjuntes al carrer, reivindicar l’espai públic i col·laborar, des de l’àmbit associatiu, en la millora de l’espai públic. 

Els organitzadors no volen revelar quan es farà l’acció, ni tampoc quines seran les pilones concretes que es pintaran. Podrien optar per ocupar les d’un carrer en concret o bé anar pintant-ne de soltes al llarg del barri. A l’espera de com reaccioni l’Ajuntament, ja que de moment no es compta amb el vistiplau del consistori, les entitats organitzadores continuen treballant en el que volen que esdevingui un acte social més d’un barri que, mica en mica, es reivindica com un espai obert i acollidor. 

El precedent de les ganxetes

L’abril de l’any 2012, un grup de noies que es reunien cada dimecres en un bar del carrer Rosich -ubicat, precisament, al barri de Santa Anna-, van sorprendre amb diverses accions de «guerrilla artística urbana», decorant amb motius elaborats a partir del ganxet, espais emblemàtics de la ciutat, com la Plaça del Prim. 

Més enllà de l’acceptació popular que els va merèixer l’acció, la Guàrdia Urbana els va alertar de la il·legalitat que estaven cometent, i les Brigades Municipals van decidir retirar, immediatament, la seva obra de la via pública.  Les Ganxetes del Portia, com s’autoanomenava el col·lectiu, va acabar confeccionant el cartell de la Festa Major de Misericòrdia d’aquell 2012, un dels més originals i recordats dels darrers anys. De fet, van renunciar a cobrar per la realització del cartell i es van manifestar «honorades» per ser les escollides per fer-lo. 

Comentarios
Multimedia Diari