Bar restaurant Maria, un local que aposta per Vinyols i els Arcs

Punt de trobada (X). L’establiment ha reprès la seva activitat aquests dies. Durant la darrera aturada per la pandèmia va estrenar servei a domicili per mantenir l’activitat

29 noviembre 2020 10:18 | Actualizado a 29 noviembre 2020 10:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Vinyols i els Arcs és la destinació triada per seguir amb la sèrie de reportatges ‘Punt de trobada’. Tot i que, normalment, s’hi convidava a descobrir als visitants indrets de la comarca tot començant per bars o casals, atesos a les restriccions de mobilitat, en tot cas s’hi pot anar entre setmana. En aquest sentit, i durant el cap de setmana, els seus vilatans hi poden fer un volt pels seus carrers i apreciar la història dels diversos elements patrimonials que hi ha. 

Iniciem, doncs, com ja va sent habitual, una caminada a partir d’una localització concreta, la que nosaltres considerem tot un punt de trobada. Aquest cop, serà el bar restaurant Maria, amb Àngel Galán i un soci company seu al capdavant.

El negoci es caracteritza per oferir un tracte d’allò més personalitzat i per elaborar tapes clàssiques, com ara hamburgueses, croquetes, calamarsets, cua de bou i calls, entre altres elaboracions culinàries. «Aquest és el segon any que som aquí. No hi hem estat sempre, vam venir de Cambrils. Està sent una experiència complexa per al sector de la restauració. Hem necessitat ajuda amb la pujada d’impostos i sort dels clients que van venint, els veïns i veïnes és el més important que tenim», expressa Galán. Durant la temporada en què han estat tancats van posar en marxa un servei a domicili. «Alguna comanda fèiem i només al poble, és clar. Va ser pura supervivència. Entre setmana sí que venia algú per prendre un cafè per endur, però reiterem que ha estat gràcies als vilatans i vilatanes, que han apostat per ajudar-nos, i que hem pogut seguir amb l’activitat», agraeix. 

De fet, afegeix que les recomanacions que es fan boca-orella també les consideren d’allò més efectives. D’altra banda, les xarxes socials, com ara Instagram (@barrestaurantemaria) també han sumat perquè tinguin molta més visibilitat com a negoci. Hi difonen des d’ofertes del dia quant a menjar i plats, els horaris d’obertura del bar restaurant o qualsevol novetat d’interès per al públic. 

El poble té racons per descobrir. L’alcalde, Arnau Guasch, i els regidors de l’Ajuntament de la vila en consensuen tres opcions: la façana de l’església; la de l’Ajuntament i la torre de defensa; i l’era, al raval de Sant Joan. 

Racons que s’han de visitar

Tot seguit, ens expliquen el perquè. D’una banda, l’església de Santa Caterina, la descriuen com a «l’única del municipi», ja que està construïda sobre l’antic temple del segle XIII. «L’actual es va construir entre els 1770-78 i és d’estil barroc, amb planta de creu grega i tres espaioses naus», destaquen. Té una alçada de 15,40 metres per una amplària de 19,70 metres, amb un campanar d’espadanya sobre la façana de 36 metres, «que es veu des de gairebé tots els punts del terme», acoten des de l’Ajuntament.

Pel que fa a l’edifici de l’ajuntament, «va ser construït per la família Torrell, a finals del segle XVI», assenyalen. Avui en dia, «s’hi pot veure l’escut a l’entrada de la casa», diuen. Al segle XVII, «va passar a ser-ne propietària la família Folc i al XVIII la família Nicolau». El 1859 era del tinent general D. De los Ríos, i els seus hereus la van vendre a la corporació municipal el 1884. «La torre de defensa annexa forma part de la casa, completen.

L’era de Cal Cabrer, al raval de Sant Joan, és «una de les quatre eres existents a Vinyols i els Arcs». En aquesta, en concret, propietat de l’ajuntament «des dels anys 80», s’hi va batre blat fins als 50 en què s’hi va plantar vinya. «Aquesta era de Cal Cabrer i la de Cal Malla van ser les últimes que es van utilitzar per a aquest fi». Actualment, s’està en procés de fer un tòtem amb l’explicació del que es feia en una era i la història de les eres del poble», conclouen.

Comentarios
Multimedia Diari