Berta Mascaró: «Volem ajudar les entitats LGTBI de nova creació»

Entrevista a la presidenta del col·lectiu h2o. L’agrupació reusenca vol impulsar l’activisme de carrer, escoltar la militància per actuar en conseqüència i crear espais de socialització tot esperonant els més joves

11 abril 2021 14:28 | Actualizado a 11 abril 2021 14:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La presidenta del col·lectiu reusenc h2o –de Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuals (LGTBI)–, Berta Mascaró, va arribar al capdavant de l’entitat  pels volts del juliol de 2020 i va substituir Miquel Reverté, qui va ser-ne el representant durant més de deu anys. La plataforma resta en actiu des de finals dels noranta i té abast al Camp de Tarragona.Mascaró té un perfil d’activista i ha treballat per fer visible la realitat LGTBI a diferents entitats, com ara l’Assemblea feminista revolucionària de Reus, L’Hora Violeta. També va ser a Lleida amb l’associació LGTBI Colors de Ponent. Parlem amb ella per conèixer el seu projecte d’equip a h2o, el qual implica entre 30 i 40 persones afiliades.

Com va esdevenir presidenta, era el seu objectiu?
Anys enrere ja havia militat a h2o, vaig implicar-me molt. En marxar de Lleida i tornar a Reus, vaig voler-hi tornar i em vaig trobar que els integrants volien un canvi: apostaven per gent més jove i era  important col·locar una dona al capdavant, per canviar la visió androcèntrica. Per tant, no era el meu objectiu a priori, però ho vaig acollir molt il·lusionada.

Quin projecte defensen?
Volem escoltar la militància per ser estratègics i pensar en accions que en donin resposta; i, també, impulsar l’activisme de carrer, sempre en la mesura del possible. Els centres educatius són altres espais que considerem importants i en els quals seguirem fent visible la nostra tasca. Un altre objectiu és crear espais de socialització amb accions senzilles: grups d’esport per fer sortides o agrupacions d’iguals per fomentar les interaccions saludables.

«El confinament ens ha portat gent que s’ha sincerat amb ella mateixa. N’hi ha hagut que s’han qüestionat la seva identitat»

Quines fites tenen?
Celebrar un 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ (28J), molt lluït, tot fent xarxa amb altres entitats de la mateixa naturalesa. Ens esforçarem, per un altre costat, per sumar gent jove a la causa. De fet, hem creat un grup de joves a l’entitat. És clau perquè comencin a prendre consciència. 

Per Sant Jordi, ens agradaria treballar en accions per trencar estereotips, en les quals potenciem frases com ara els homes també volen roses. Cadascú ha de construir la seva identitat segons com se senti interiorment.

Com els ha afectat la Covid?
Les xarxes ens han ajudat en l’aspecte informatiu. La virtualitat, però, se’ns queda curta, haurem d’esperar. La pandèmia també ha afectat l’activisme de carrer. El Dia Internacional de les Dones va ser menys participat que l’habitual, el clima tampoc va ajudar.

«Abans, elaboràvem la revista sols, però vam voler obrir-nos al territori. Ara col·laboren més agrupacions i és més plural»

Treballen en l’Espai Jove de Salut, on els joves exposen qüestions sobre sexualitat i drogues, entre altres preocupacions. N’hi ha d’afegides arran el virus?
El confinament ens ha portat molta gent que s’ha sincerat amb ella mateixa i amb la família. N’hi ha hagut que s’han qüestionat la seva identitat i han demanat informació relacionada, també s’han adreçat a nosaltres per gestionar com sortir de l’armari. 
L’aturada va suposar un moment d’inflexió per a moltes famílies, que han passat més temps convivint i n’han sortit reforçades. De fet, el 2020 en vam rebre un total de 460 consultes i des de principi d’any (almenys fins a la darrera de la darrera consulta feta al col·lectiu), hem rebut 131.

Col·laboren amb entitats, centres educatius i amb l’administració. Busquen noves sinergies?
Volem treballar la nostra relació amb altres entitats LGTBI del territori, fer difusió de les activitats que fan i ajudar les que de nova creació. L’equip de tècnics d’h2o seguim treballant amb les administracions: amb el Servei d’Atenció Integral LGTBI (SAI) o amb el Punt d’Atenció a la Diversitat Sexual (PADS). Les escoles són altres entorns on no hem deixat de treballar. Els tècnics també atenem el PADS de Tarragona, som a Joventut de Reus i al Tarragonès. 

«El 31 de març vam voler denunciar a la ciutat i a altres llocs el bloqueig de la llei Trans: volem que s’entengui i no s’estigmatitzi»

Experimentarà canvis la vostra revista ‘Colors del territori’?
Al principi l’elaboràvem nosaltres, però farà dos anys, vam obrir-nos al territori. Ara hi col·laboren més entitats i és més plural. Crear una xarxa contribueix a abordar perspectives més diverses. El proper número surt aquest abril.

Entitats LGTBI, entre les quals  h2o, van mobilitzar-se pel Dia Internacional de la Visibilitat Trans i a favor de la llei Trans.
El 31 de març vam voler denunciar a la ciutat i a altres llocs el bloqueig de la llei Trans: volem que s’entengui i no s’estigmatitzi. També vam voler fer visibles les agressions al col·lectiu per part de les feministes trans excloents i, sumar-nos al manifest conjunt, genera més repercussió.

Comentarios
Multimedia Diari